Wnętrze kaplicy

Domek pustelnika

Krzyż Męka Pańska

Droga krzyżowa

Kaplica św. Anny z kalwarią (Chełmsko Śląskie)

St. Anna Kapelle

Idąc szlakiem niebieskim ok. 2 km na wschód od centrum Chełmska Śląskiego trafimy na kolejny obiekt kultu religijnego, wzniesionego przez cystersów. Na porośniętym lasem zboczu góry Róg możemy podziwiać kaplicę poświęconą patronce matek oraz koronkarek. Usytuowana w miejscu pierwszej, drewnianej kaplicy została wzniesiona w latach 1721 – 1722. Wielokrotnie rozbudowywana na przestrzeni lat swój ostateczny kształt przyjęła w roku 1890, kiedy to od zachodu dobudowana została wieżę wzorowaną na stylu ...
Idąc szlakiem niebieskim ok. 2 km na wschód od centrum Chełmska Śląskiego trafimy na kolejny obiekt kultu religijnego, wzniesionego przez cystersów. Na porośniętym lasem zboczu góry Róg możemy podziwiać kaplicę poświęconą patronce matek oraz koronkarek. Usytuowana w miejscu pierwszej, drewnianej kaplicy została wzniesiona w latach 1721 – 1722. Wielokrotnie rozbudowywana na przestrzeni lat swój ostateczny kształt przyjęła w roku 1890, kiedy to od zachodu dobudowana została wieżę wzorowaną na stylu gotyckim. Założona na planie prostokąta została zbudowana z kamienia oraz cegły. Wewnątrz jedna nawa z wydzielonym prezbiterium przykryta jest płaskim, drewnianym stropem. Kaplicę otacza 14 wolnostojących stacji Drogi Krzyżowej. Postawione w XIX wieku z czerwonej cegły, mają postać słupów zwieńczonych trójkątnym naczółkiem obramionym gzymsem. We wnękach umieszczone są polichromowane płaskorzeźby, przedstawiające sceny związane z ukrzyżowaniem Chrystusa. Drogę do kaplicy wyznaczają barokowe kapliczki, prowadzące od kolumny św. Anny na ul. Kamiennogórskiej. Na dróżce nazwanej „Dróżką św. Anny” lub „Dróżką św. Marii” ok. 1720 roku ustawione zostały wykonane z piaskowca kapliczki, będące darem fundatora o nazwisku Bitner. Nazwisko widoczne jest na cokołach każdej z kaplic. Z uwagi na fakt, iż figury prezentują pięć radości św. Anny droga jest również nazywana drogą pięciu radości św. Anny. Za

Chełmsko Śląskie. Stacja kolejowa, panorama miasta, kaplica św. ...
    Chełmsko Śłąskie. Widok na "Panoramę Chełmska Śl","Kaplicę św. ...