Krzyż pokutny - Psary

W starym zdziczałym parku, należącym do nieistniejącego już majątku znajduje się doskonale zachowany kamienny krzyż pokutny z połowy XIV wieku. Z zachowanych dokumentów wynika, iż pochodzący z rycerskiego rodu Gebhard von Kittlitz zamordował około 1360 Bavarusa von Stinavia z rodu Bavorów spod Czeskich Budziejowic, właściciela wsi Psary, Ścinawy Polskiej i kilku innych. Przed radą miejską Brzegu odbyła się rozprawa, na której rodzinę zamordowanego reprezentowali Fransko i Mladeta von Stinavia, a ...
W starym zdziczałym parku, należącym do nieistniejącego już majątku znajduje się doskonale zachowany kamienny krzyż pokutny z połowy XIV wieku. Z zachowanych dokumentów wynika, iż pochodzący z rycerskiego rodu Gebhard von Kittlitz zamordował około 1360 Bavarusa von Stinavia z rodu Bavorów spod Czeskich Budziejowic, właściciela wsi Psary, Ścinawy Polskiej i kilku innych. Przed radą miejską Brzegu odbyła się rozprawa, na której rodzinę zamordowanego reprezentowali Fransko i Mladeta von Stinavia, a w imieniu zabójcy wystąpił Mirsonus von Pogarell. Pokuta, którą zadano skazanemu i jego rodzinie nakazywała wysłanie dwóch pielgrzymów - do Rzymu i Akwizgranu, przy czym w Rzymie wysłannik Kittlitzów miał obowiązek uzyskać pisemne poświadczenie od papieża, które miał następnie przekazać wdowie, Annie von Stinavia. W okolicznych klasztorach Kittlitzowie musieli opłacić tysiąc mszy w intencji ofiary, a także zapłacić główszczyznę (okup za głowę zabitego) jego rodzinie. Na pamiątkę morderstwa, a zarazem pojednania z zabójcą po odbytej przezeń i przez jego rodzinę pokucie, rodzina von Stinavia wystawiła kamienny krzyż wysokości ponad 2 metrów o rozpiętości ramion 112 cm, na którym wyryto narzędzie zbrodni - włócznię.

Trzeci pod względem wysokości krzyż w Polsce.
    Słabo widoczny wizerunek narzędzia zbrodni.