Folwark przypałacowy (dawny)

Pałac Mikułowa

Rittergut Kaiferbrecht

XVIII w.

Zespól dworski Mikułowa pochodzi z XVIII wieku. Dokładna data powstania założenia nie jest znana jednak obecny, eklektyczny kształt dwór otrzymał w roku 1880 podczas gruntownej przebudowy. Data widniejąca na wejściem sugeruje jednak, iż renowacja zakończyła się w 1886 r.
Budynek dwuskrzydłowy z narożną wieżyczką. Posiada dwie kondygnacje z mieszkalnym poddaszem. Pokryty mansardowym dachem z lukarnami.
(wg. M. Staffa,SGTS t.2)
Z OSTATNIEJ CHWILI -:
Pałac sprzedany za 800 tys. Będzie ośrodkiem wypoczynkowym. Zabytkowy zespół pałacowo-folwarczny z parkiem w Mikułowej położony jest w pobliżu granicy polsko-niemieckiej, około 10 km na południowy wschód od Zgorzelca. Za 818 tys. zł kupiła go prywatna osoba, która chce tu w przyszłości stworzyć ośrodek wypoczynkowy dla osób po pięćdziesiątce.
Pałac w Mikułowej w gminie Sulików otacza park, a częścią kompleksu są także zabudowania folwarczne, m.in. dwie obory, cielętnik, paszarnia, lodownia, kuźnia, ruiny kotłowni z kominem i trzy inne budynki gospodarcze. Powierzchnia użytkowa budynków to w sumie ponad 760 m kw. Natomiast cała nieruchomość ma powierzchnię 45,5 ha. To oprócz pałacu i zabudowań folwarcznych oraz parku także grunty rolne.

Nowego właściciela wrocławski oddział Agencji Nieruchomości Rolnych znalazł pałacowi w piątym przetargu. Cenę zabytku stopniowo obniżano. Jeszcze na początku tego roku ANR chciał za niego co najmniej 1,35 mln zł, ale chętnych na kupno nieruchomości brakowało. Nowy właściciel to osoba fizyczna, która chce stworzyć tam ośrodek wypoczynkowy dla osób po pięćdziesiątce.

Pałac powstał w drugiej połowie XVIII w. Przebudowano go i zmieniono mu wystrój w 1886 r. Przeszedł także rozbudowę w 1925 r. Jest neorenesansowy, zbudowany na planie czworoboku. Ma dwie kondygnacje z mieszkalnym poddaszem. Pokryty jest mansardowym dachem z lukarnami. We wnętrzu interesujące są zwłaszcza główny hol i reprezentacyjna klatka schodowa, noszące cechy neomanieryzmu niderlandzkiego. Do dzisiaj zachowały się także część stolarki neorenesansowej i witraż.

Pałac wymaga dziś oczywiście remontu.

Od początku tego roku agencja znalazła nowych właścicieli dla sześciu zabytkowych obiektów. Sprzedała pałace w Przyborowie (gmina Wińsko), Łękanowie (gm. Niechlów), Zabardowicach (gm. Oława) oraz w Dobrzeniu i Obiszowie, a teraz w Mikułowej.

Poza tym bezprzetargowo sprzedała dotychczasowym dzierżawcom zespoły pałacowo-folwarczne w Jurczu (gm. Ścinawa), Marszowicach (gm. Oława) i Zakrzowie (gm. Oława) oraz pałac z folwarkiem, parkiem, spichlerzem i ruinami wieży widokowej w Psarach (gm. Oława) i zespół pałacowy z ogrodem w Dużej Wólce (gm. Grębocice).

W najbliższym czasie odbędą się przetargi na inne pałace, m.in. w Pyszczynie i Stradomi Dolnej.

Cały tekst: