Krzyże pokutne - Wilczków

Jeden z dwóch krzyży znajdujących się przy miejscowym kościele pw. Najświętszej Marii Panny został we wrześniu 2004 roku z inicjatywy "Bractwa Krzyżowców" wykopany i ponownie wkopany nieco głębiej. Jego wymiary przed przystąpieniem do akcji wynosiły 57x51x17 cm, po odkopaniu całkowita wysokość krzyża mierzyła 78 cm. Po ponownym ustawieniu zmalała do 55 cm. Zabytek jest mocno zniszczony, przez co jego kształt jest nieregularny.
Oba krzyże wzmiankowano już w przedwojennej literaturze przedmiotu. W ...
Oba krzyże wzmiankowano już w przedwojennej literaturze przedmiotu. W 1923 roku Max Hellmich wspominał tylko o jednym zabytku, natomiast już w uzupełnieniu w 1931 roku wymienił drugi obiekt leżący jako kładka nad pewnym rowem. W 1965 roku Kurt Degen w swoim opracowaniu wspomniał również o dwóch obiektach w tej miejscowości. Interesujący nas krzyż został zlokalizowany na południe od katolickiego kościoła. Autor dodał, iż zabytek jest złamany na dwie części. Dopiero w 1979 roku zabytek został odkryty na nowo i zinwentaryzowany, aby w kolejnych latach zostać przetransportowanym w obecne miejsce usytuowania, czyli przed mur przykościelny w/w świątyni.

Przy kościele są zachowane krzyże pokutne. Widać też strukturę ...
    Krzyże pokutne w Wilczkowie znajdują się obok muru otaczającego ...