Most Pomorski Południowy

2020 - 2023 Remont mostów Pomorskich

Śluza Mieszczańska

Most Pomorski Północny

Mosty Pomorskie

Werderbrücke

Mosty Pomorskie - zespół trzech wrocławskich mostów (Północny, Środkowy i Południowy) łączących północny i południowy brzeg Odry ze znajdującą się pomiędzy nimi Kępą Mieszczańską. Przeprawa z południowego brzegu Odry na Kępę Mieszczańską istniała w tym miejscu już w XIV wieku i związana była z wybudowanymi tu, na południowej odnodze Odry, młynami. Aż do XIX wieku system jazów i tam, regulujący pracę znajdujących się w tym rejonie młynów, foluszy i innych zakładów przemysłowych wykorzystujących energię ...
Mosty Pomorskie - zespół trzech wrocławskich mostów (Północny, Środkowy i Południowy) łączących północny i południowy brzeg Odry ze znajdującą się pomiędzy nimi Kępą Mieszczańską. Przeprawa z południowego brzegu Odry na Kępę Mieszczańską istniała w tym miejscu już w XIV wieku i związana była z wybudowanymi tu, na południowej odnodze Odry, młynami. Aż do XIX wieku system jazów i tam, regulujący pracę znajdujących się w tym rejonie młynów, foluszy i innych zakładów przemysłowych wykorzystujących energię płynącej rzeki powiązany był z drewnianymi mostami, umożliwiającymi przemieszczanie się pomiędzy obydwu brzegami rzeki, a także dostarczanie surowców i odbiór produktów z tych młynów. Pod koniec wieku XIX system ten stał się już niewystarczająco wydolny i istniejącą w tym czasie przeprawę przebudowano. Najpierw, w roku 1879, zbudowano krótki jednoprzęsłowy most nad śluzą przy południowym brzegu Kępy Mieszczańskiej - dziś most ten nosi nazwę mostu Pomorskiego Środkowego. W latach 1904-1905 u wylotu ulicy Odrzańskiej przerzucono kamienny most Pomorski Południowy, dokładnie w osi mostu Środkowego. Jest to trójprzęsłowa konstrukcja kamienna, neoromańsko-secesyjna. Przy południowym przyczółku mostu, po obu stronach jezdni, ustawiono niewielkie pawilony mieszczące małe sklepiki lub zakłady usługowe; swą formą przypominają one strażnice, w których pobierano myto za przejazd mostem, choć roli strażnic nigdy nie pełniły. Sześćdziesięciometrowa kamienna balustrada mostu ozdobiona była trzema parami wieżyczek z latarniami; wieżyczki te - pomimo że uzupełniały architekturę mostu - zostały po II wojnie światowej zlikwidowane, a później na ich pilastrach od strony wschodniej podwieszono rury ciepłownicze, jeszcze bardziej oszpecające jego wygląd.

Most Północny, z Kępy Mieszczańskiej na północny brzeg Odry Północnej, powstał dopiero w roku 1930 nad jazem regulującym poziom wody dla zbudowanej tu pięć lat wcześniej północnej elektrowni wodnej. Ma on nitowaną stalową konstrukcję blachownicową, długość około 85 i szerokość 20 metrów. Przy okazji jego budowy przebudowano (m.in. poszerzono) most Pomorski Środkowy.

Mosty Pomorskie, w odróżnieniu od sąsiednich Uniwersyteckich przetrwały bez większych zniszczeń oblężenie Festung Breslau w 1945 pomimo, że Północny został uszkodzony bezpośrednim trafieniem bombą lotniczą. W 1953 most Pomorski Północny przeszedł remont kapitalny, a w 1984 przebudowano jego chodniki i balustrady. ( Źródło: Wikipedia)

Most Pomorski Środkowy (na przekopie Śluzy Mieszczańskiej)
Długość: 17 m
Szerokość:
- całkowita 17,2-20,5 m
- jezdni 11,7-14,4 m
- chodników 2×3,1 m
Rozpiętość przęseł: nieregularne, od 6,1 do 14,9
Pokaż więcej Pokaż mniej
  • Prezydent Miasta Wrocławia oraz Rady Osiedli: Nadodrze, Stare Miasto i Kleczków zapraszają na Dzień Otwarty mostów Pomorskich w sobotę 28 stycznia.
    maras - 2023-01-25

Zagrożony powodzią drewniany Most Pomorski. Po prawej chyba Wielki ...
    Odra przy Mostach Pomorskich , chyba w trakcie powodzi 1903
    "Młyn Nowy" i jazy na Odrze w dość popularnym ujęciu. W tle Most ...
    Okolice mostu Pomorskiego południowego.
    Widok z wieży kościoła św. Elżbiety.
    Widok z początku wieku na przedmieście Odrzańskie, most Pomorski ...
    Klasyczny widok z wieży bazyliki św. Elżbiety na pocztówce z początków ...
    Stary most Pomorski i widok na Uniwersytet. Obraz olejny Maxa ...
    Most Pomorski i Uniwersytet. Przed mostem drewniane konstrukcje ...
    komentarze: 0
    Most Pomorski i Uniwersytet, kolorowa wersja widokówki http://wroclaw.hydral.com.pl/212484,foto.html ...
    Kolejna pocztówka z cyklu "Młyny i Uniwersytet" Czarno - biała ...
    Okolice mostu Pomorskiego. Ok.1920.