Budynek nr 6

Wohlauer Bankverein, Urząd Miasta i Gminy, Bank NBP

mamik° W tym budynku miał miejsce największy - pod względem wielkości łupu - napad na bank w historii Polski. W banku zrabowano ok. 12,5 mln zł. (porównując przy użyciu średniej płacy dzisiaj byłoby to ok. 18 mln zł.) W niedzielny wieczór 19 sierpnia 1962 r. grupa sześciu sprawców będących w porozumieniu ze skarbnikiem banku, dokonała napadu. Po obezwładnieniu strażnika, sprawcy przebili strop skarbca przy użyciu podnośnika samochodowego. Podobno w związku z tym napadem i skalą łupu władze rozważały ...
mamik° W tym budynku miał miejsce największy - pod względem wielkości łupu - napad na bank w historii Polski. W banku zrabowano ok. 12,5 mln zł. (porównując przy użyciu średniej płacy dzisiaj byłoby to ok. 18 mln zł.) W niedzielny wieczór 19 sierpnia 1962 r. grupa sześciu sprawców będących w porozumieniu ze skarbnikiem banku, dokonała napadu. Po obezwładnieniu strażnika, sprawcy przebili strop skarbca przy użyciu podnośnika samochodowego. Podobno w związku z tym napadem i skalą łupu władze rozważały wymianę banknotów 100 i 500 złotowych, które stanowiły większość zrabowanych pieniędzy. Uczestnicy napadu zostali ujęci po paru miesiącach, gdy żona jednego z nich próbowała zapłacić za zakupy banknotem z napadu. Historię napadu szczegółowo opowiada film pt "Hazardziści".

Gymnasialplatz w Wołowie.
    Plac Jana III Sobieskiego w Wołowie.