1963 - Epidemia ospy we Wrocławiu

Czarna ospa

Likwidacja

Ospa pojawiła się na wrocławskim lotnisku w dniu 22 maja 1963 roku. przywiózł ją w swoich węzłach chłonnych podpułkownik służb specjalnych przebywający służbowo w Indiach na kontroli naszych placówek dyplomatycznych.
2 czerwca trafił do szpitala MSW przy Ołbińskiej a nastepnie do Zakładu Medycyny Tropikalnej w Gdańsku. Stwierdzono wstępnie malarię. Na Ołbińskiej jednak został wirus, który z czasem zaatakował miasto. Przez 47 dni paraliżował Wrocław. Pierwsza zachorowała salowa. która sprzątała salę na Ołbińskiej. W nastepnej kolejności do szpitala trafiły jej córka i pielęgniarka ze szpitala. Stwierdzono wstępnie wiatrówke a czarna wysypka na skórze pielęgniarki zinterpretowana została jako białaczka o błyskawicznym przebiegu. Ona pierwsza umarła. Następny w kolejności był syn salowej i lekarz diagnozujący chore. Wynik - wiatrówka. Na ślad ospy jednak naprowadził wrocławskich lekarzy 4 letni chłopczyk, u którego pojawiły się wykwity na skórze, a który już przebył wiatrówkę. Wszystkie te niespotykane dotąd przypadki w logiczny epidemiczny łańcuch połączył dr Bogumił Arendzikowski z Miejskiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej we Wrocławiu. Oficjalne pismo z tym wystosował do swojego szefa 15 lipca 1963 roku. Media milczały a ospa atakowała nastepnych drogą kropelkową. Zamknięto i odizolowano trzy szpitale w których stwierdzono ogniska choroby. Wproadzono ograniczenia i rygory stanu wyjątkowego. Obowiązkowe stały się szczepienia i izolacja osób podejrzanych o zarażenie. Ten stan trwał do 19 września kiedy go odwołano. W sumie zachorowało 99 osób. Zmarło 7. Akcja dotknęła całą Polskę, izolowano 5 tysięcy osób, 8 milionów Polaków zaszczepiono w tym 2 miliony na terenie Dolnego Śląska i pół miliona w samym Wrocławiu. Na podstawie tych wydarzeń powstał film autorstwa Romana Załuskiego "Zaraza". ...
bonczek/hydroforgroup/2007 na podstawie art: "Lato czarnej Pani" Wandy Dybalskiej "Wrocławskie Dekady" Gazeta Wyborcza

Na kanwie tych wydarzeń powstał film

I tutaj troszkę o wydarzeniach -
Pokaż więcej Pokaż mniej

• Data: 1963
  • Data: 1963
    Trzebnicki zespół przeciwepidemiologiczny w czasie epidemii ospy w 1963 r.
  • Data: 1963
    Zespół ratunkowy w czasie epidemii ospy w 1963 r. stojący w bazie w Trzebnicy przy ul. Milickiej.
  • Data: 1963
    Izolatorium koło Wrocławia
  • Data: 1963
    komentarze: 0
    Uczestnicy i bohaterowie tamtych wydarzeń. Pracownicy wrocławskich szpitali. Od prawej: dr. Alicja Surowcowa, dr Tadeusz Hawling, dr Danuta Oleksin, siostra Stanisława Jurek. Dr Surowcowa zdobyła telewizyjny tytuł "Polaka 1963"
  • Data: 1963
    Odkażanie terenu i odzieży we Wrocławiu. Pomagało wojsko
  • Data: 1963
    Załoga izolatorium w Legnicy
  • Data: 1963
    komentarze: 2
    Epidemia czarnej ospy we Wrocławiu. Chyba najbardziej znane hasło w tym okresie: "Witamy się bez podawania rąk". Miejsce nieznane.
  • Data: 1963
    komentarze: 4
    Szczepienie przeciwko ospie podczas wrocławskiej epidemii czarnej ospy. Miejsce nieznane. PAP/CAF, foto Eugeniusz Wołoszczuk.
  • Data: 1963
    komentarze: 0
    Epidemia czarnej ospy we Wrocławiu. Dezynfekcja w jednym z szpitali -miejsce nieznane. PAP/CAF, foto Eugeniusz Wołoszczuk.
  • Data: 1963
    Epidemia czarnej ospy we Wrocławiu. Izolatorium Psie Pole.
  • Data: 1963
    Epidemia czarnej ospy we Wrocławiu. Izolatorium Labirynt.
  • Data: 1963
    komentarze: 0
    Epidemia czarnej ospy we Wrocławiu. Prawdopodobnie szpital ospowy w Prząśniku http://dolny-slask.org.pl/511871,Brennik,Palac.html
  • Data: 1963
    Epidemia ospy we Wrocławiu, izolatorium na Praczach Odrzańskich. Fot. M. Dołęga.
  • Data: 1963
    Epidemia ospy we Wrocławiu, izolatorium na Psim Polu. Fot. M. Dołęga.
  • Data: 1963
    Epidemia ospy we Wrocławiu, punkt szczepień na Dworcu Głównym. Fot. M. Dołęga.
  • Data: 1963
  • Data: 1963
    komentarze: 0
    Epidemia ospy we Wrocławiu, wizyta ministra Adama Rapackiego w izolatorium na Psim Polu. Fot. M. Dołęga.
  • Data: 1963
    Epidemia ospy we Wrocławiu, mycie rąk w izolatorium na Psim Polu. Fot. M. Dołęga.
  • Data: 1963
    Epidemia ospy we Wrocławiu, punkt szczepień w izolatorium na Psim Polu. Fot. M. Dołęga.
  • Data: 1963
    komentarze: 0
    Epidemia ospy we Wrocławiu, izolatorium na Psim Polu. Fot. M. Dołęga.[Dodał: bonczek/hydroforgroup/° - Data: 2008-12-06 18:04:32 - Odsłon: 2730]
    Epidemia ospy we Wrocławiu, wjazd do miasta. Fot. M. Dołęga.
    Izolatorium na Psim Polu. Prośba o pomoc w sprecyzowaniu lokalizacji