Lokomotywownia (dawna)

Dworzec Wałbrzych Towarowy (dawny)

Status
Istnieje częściowo
Likwidacja

Bahnhof Waldenburg - stan na listopad 1910. Plan dawnej Stacji Wałbrzych Towarowy. ...
    komentarze: 11
    Na prawo stacja kolejki linowej przy kopalni Maria. W tle zabudowania elektrowni miejskiej, torowisko stacji Wałbrzych Towarowy. W tle na prawo wprawne oko zobaczy budynek Harcówki.
  • Data: 1930-1935
    komentarze: 1
    Panorama części Śródmieścia, widok na zachód z Parku Sobieskiego. Na pierwszym planie zabudowa przy Alei Wyzwolenia. Dymiące chłodnie kominowe to dawna Elektrownia Miejska, powyżej Kopalnia Julia wraz z koksownią. Skrajnie na lewo widoczne szyby Kopalni Maria, na prawo od niej zabudowania dawnej Stacji Wałbrzych Towarowy. Wprawne oko ujrzy pod kopułą Chełmca wieżę szybu Wiesław. Wielkość zdjęcia celowa z uwagi na detale.
  • Data: 1930-1935
    komentarze: 0
    Fragment większej panoramy, widoczna stacja kolejowa Wałbrzych Towarowy. Na lewo widoczne wieże szybowe kopalni Maria. Pomimo kiepskiej jakości dodane ze względu na prawdopodobny widok nastawni która kierowała ruchem na pobliską kopalnię. Widoczna na lewo w tle od budynku dworca.
  • Data: 1932-11-02
    komentarze: 7
    Tor przeładunkowy na dawnej stacji Wałbrzych Towarowy. Po lewej chłodnie kominowe elektrowni, w oddali zabudowa ulic Wysockiego i Chrobrego.
  • Data: 1933-1935
    komentarze: 9
    Wałbrzych na zdjęciu lotniczym z połowy lat 30. Na najbliższym planie kominy elektrowni miejskiej, stacja Wałbrzych Dolny Towarowa i Plac Grunwaldzki.
  • Data: 1934-1939
    komentarze: 0
    Torowiska stacji Wałbrzych Towarowy. W tle widoczne zabudowania dawnej Elektrowni Miejskiej, dziś hali sportowej OSiR. W tym miejscu od lat 70 biegnie ulica Sikorskiego.
  • Data: 1936
    komentarze: 8
    Torowiska stacji Wałbrzych Dolny (Towarowy) widoczne między wyziewami z kominów wałbrzyskiej elektrowni. Widoczny jest długi magazyn spedycyjny, który dopiero kilka lat temu został rozebrany (znajdował się koło placu manewrowego dworca PKS). Jako że widoczna jest w dużej części ulica Nowy Świat - do niej także zdjęcie przypisuję.
  • Data: 1953-1956
    komentarze: 26
    Widoczna tu ulica to dolna część ul.Konopnickiej. Ten budynek po prawej to już teraz służbowy budynek PKS Wałbrzych. Ogólnie widzimy pilnowaną przez służbe mundurową bramę do dworca towarowego. Widoczne jest rozładowywanie wagonów przez ciężarówki i traktory z przyczepami. W dali rzeżnia, a ten zbiornik w tle to olbrzymi zbiornik sprężonego gazu znajdującego się na koksowni. Widoczne tory kolejowe przechodzące przez bramę ida w kierunku ul.Chrobrego. ...
  • Data: 1956-05
    komentarze: 0
    Fragment odkrytego koryta Sobięcinki przy dawnej elektrowni miejskiej. Na prawo widoczna podstawa po chłodni kominowej http://wroclaw.hydral.com.pl/photo.action?view=&id=796153&idEntity=549077 Na lewo zabudowania i fragment torowiska dawnej stacji kolejowej Wałbrzych Towarowy przy obecnej ulicy Sikorskiego.
  • Data: 1961
    komentarze: 1
    Rzut oka na wałbrzyską elektrownię. Zdjęcie duże bo widać sporo szczegółów, m.in. stację towarową, dwa tramwaje na mijance linii do Szczawna a nawet autobus na dworcu PKS.
  • Data: 2009-05
    komentarze: 4
    Panorama dawnej stacji kolejowej Wałbrzych Towarowy, na pierwszym planie miejsce po torowiskach. W centralnym punkcie widoczny budynek dworca. Jest to pierwszy dworzec w Wałbrzychu wybudowany w 1853 roku. Niestety na dzień dzisiejszy całkowicie zdewastowany i opuszczony po tym jak firma która wykupiła budynek oraz przesiedliła mieszkańców - wstrzymała wszelkie inwestycje w Polsce. W ciągu kilku tygodni złodzieje i złomiarze doprowadziły budowle do ruiny. Starania o wpisanie budynku do rejestru zabytków w tamtym roku spełzły na niczym, ponieważ już wtedy budynek był w trakcie sprzedaży. Skrajnie na prawo widoczna dawna lokomotywownia, przebudowana na budynek przemysłowo-mieszkalny. Wielkość celowo zawyżona.
  • Data: 2009-06-05
  • Data: 2009-06-05
    Widok ogólny.Po prawej stronie była rzeźnia,po lewej jest NETTO,a było PSK.
  • Data: 2014-10-19
    komentarze: 0
    Tu znajdowały się torowiska oraz zabudowania stacji Wałbrzych Towarowy. Porośnięty trawą wał znajdujący wzdłuż Zakładów Energetycznych to nasyp kolejowy dawnej linii biegnącej w stronę Sobięcina.
  • Data: 2015-05-19
  • Data: 2015-05-19
    komentarze: 2
    Widok na pozostałości dawnego peronu lub budynku znajdującego się na nieistniejącej stacji Wałbrzych Towarowy. W tle widać nową wiatę przystanku autobusowego na ulicy Sikorskiego.
  • Data: 2016-01-25
    komentarze: 8
    Robótka, którą poczyniłem przed dwoma laty na potrzeby pewnej fejsbukowej grupy. Jest to ni mniej ni więcej jak złożenie układu torowisk stacji Wałbrzych Towarowy pochodzących z tego https://dolny-slask.org.pl/734279,foto.html?idEntity=509517 planu, z układem istniejącym obecnie, tj warstwą zdjęć satelitarnych Google Earth. Jeżeli komuś ta praca wyda się ciekawa i pożyteczna, to się ucieszę :)