Budynek nr 9-13 (43-51) (54-56) (KDM)
Pod Arkadami

Budynek nr 1-6 (18) (KDM)

Budynek nr 20 (21-23) (KDM)

1954 - 1955 Budowa Kościuszkowej Dzielnicy Mieszkaniowej KDM

Kościuszkowska Dzielnica Mieszkaniowa KDM

Kościuszkowska Dzielnica Mieszkaniowa (KDM) - osiedle zlokalizowane wokół pl. Kościuszki i okolicy, wybudowane w latach 1954-1955 według projektu Romana Tunikowskiego z zespołem Miastoprojektu (Leszek Andron, Gerard Alexewicz, Leopold Baranowicz, Edmund Frąckiewicz, Włodzimierz Jantar, Stanisław Knysz, Witold Lipiński i Zenon Prętczyński). Zwycięski projekt został wyłoniony w konkursie rozpisanym w 1953 r. Po dwóch latach budowy, nastąpiły pierwsze odbiory (wrzesień 1955 r.). Kompleks KDM został ...
Kościuszkowska Dzielnica Mieszkaniowa (KDM) - osiedle zlokalizowane wokół pl. Kościuszki i okolicy, wybudowane w latach 1954-1955 według projektu Romana Tunikowskiego z zespołem Miastoprojektu (Leszek Andron, Gerard Alexewicz, Leopold Baranowicz, Edmund Frąckiewicz, Włodzimierz Jantar, Stanisław Knysz, Witold Lipiński i Zenon Prętczyński). Zwycięski projekt został wyłoniony w konkursie rozpisanym w 1953 r. Po dwóch latach budowy, nastąpiły pierwsze odbiory (wrzesień 1955 r.). Kompleks KDM został wpisany do rejestru zabytków w 1994 r.

Osiedle było pierwszą kompleksową inwestycyjną mieszkaniową we Wrocławiu po 1945 r. Zostało zaprojektowane dla 4 tysięcy osób. Kościuszkowska Dzielnica Mieszkaniowa (KDM) uchodzi za szczytowe osiągniecie architektury i urbanistyki lat 50. XX wieku we Wrocławiu i stanowi reprezentatywny przykład architektury socrealizmu, choć forma osiedla jest skromna, zwłaszcza w porównaniu do innych krajowych i zagranicznych realizacji z tego okresu.

Zdjęcia z budowy:

Za Leksykonem Architektury Wrocławia, Szymon Brzezowski:

Zrealizowana w latach 1954-1955 koncepcja zakładała otoczenie placu przez jednorodne 5-kondygnacyjne budynki o oszczędnych detalach, kryte wysokimi, stromymi dachami. Oprócz zabudowy wokół placu zakres opracowania obejmował również ul. Świdnicką na odcinku do skrzyżowania z ul. Piłsudskiego wraz z pierzejami tej arterii flankującymi wlot od południa.

Zuniformizowana w obrębie całego założenia kompozycja elewacji odwoływała się do zachowanego budynku dawnego Banku Drezdeńskiego, dzięki czemu zabudowa mieszkaniowa uzyskała proporcje charakterystyczne dla gmachów użyteczności publicznej - wysoki, obejmujący dwie kondygnacje, akcentowany rustykalnymi boniami cokół z witrynami lokali usługowych zwieńczonymi pełnym łukiem, niosący niemalże pozbawioną podziałów i detali architektonicznych ścianę elewacji kondygnacji mieszkalnych. Jedynie narożniki zabudowy placu przy ul. Świdnickiej i narożniki od ul. Piłsudskiego zostały symetrycznie zaakcentowane podwójnymi pilastrami, nad gzymsem zaś pojawiła się attyka w postaci tralkowej balustrady.

W budynkach pomiędzy ul. Piłsudskiego, a placem wprowadzono podcienia arkadowe. Okna mieszkań 3. kondygnacji typu porte-fenetre. Balkony umieszczono w osiach centralnych na 3. i 4. kondygnacji. Pomimo oszczędnych środków zastosowano subtelnie elementy dekoracyjne, np: reliefowe podniebienia płyt balkonowych z motywem gwiazd, zgeometryzowany ornament balustrad, kasetonowe sklepienia przejazdów bramowych, żyrandole w podcieniach.

"Wizualizacja" KDM przedstawiona w "Słowie Polskim" w lipcu 1954 ...
    Plac Kościuszki na pocztówce z końca lat 50.