Virzzz: Mam zwidy czy na lewo od torowiska tramwajowego ?
Chrzanów
Agnieszka Węgiel: Witam, błąd ulicy. Właściwy adres Chrzanów ul. Dobczycka 6
Klub policyjny Śnieżka, pl. Muzealny, Wrocław
Virzzz: Urządzenia do pomiaru czasu noszone na wszelakich kończynach to chyba też oni....
pl. Narutowicza Gabriela, Leśnica
kitapczy: Widok na zachodnią pierzeję rynku z ul. Kościelnej. Po lewej widoczny hotel Fiebaga, po prawej Restaurant zur Reichshalle.
kitapczy: Nieistniejąca współcześnie dawna zabudowa pierzei południowej z narożnikiem południowo-wschodnim.

Pałac w Dąbrowicy
Autor: Thor°, Data dodania: 2005-12-10 23:17:07, Aktualizacja: 2005-12-10 23:17:07, Odsłon: 3230

Prawdopodobnie pierwszy dwór w miejscu dzisiejszego pałacu powstał w XVII wieku

Dąbrowica jest starą wsią, której początki sięgają I poł. XVI w. Pierwsza wzmianka o istniejącej tu niewielkiej osadzie pochodzi z 1521 r., chociaż jako wieś wymieniana jest dopiero po wojnie trzydziestoletniej. Bez wątpienia majątek z folwarkiem istniał już wcześniej, jako że z 1597 r. pochodzi zapis poświadczający jego zakup przez Nickela von Zedlitz, który później został także właścicielem dóbr w Wojanowie, Bobrowie i Maciejowej. Gdy zmarł w 1616 r., majątek w Dąbrowicy przeszedł w ręce rodziny von Borwitz.
Prawdopodobnie pierwszy dwór w miejscu dzisiejszego pałacu powstał w XVII w. Źródła nie podają kto był jego budowniczym, wiadomo jednak, że w 1680 r. właścicielem majątku był Gottfried von Tielsch. W latach 1699 – 1702 Dąbrowica należała do Georga von Seydlitz. Potem, w pierwszych latach XVIII w. rządził tu Tobias von Pohl, a w latach 1710 – 1726 Georg Mentzel von Pohl. W 1730 r. wymieniany był Johannes Franz von Karwath, a w trzy lata później hrabia von Carmarthen.

Do ostatnich lat XVIII w. właścicielem dóbr był hrabia von Frankenberg, a po jego śmierci wdowa, Clara hrabina von Frankenberg. W 1750 r. majątek zakupił kupiec bławatny z Jeleniej Góry, Daniel von Buchs i w rękach jego rodziny pozostał on do 1817 r. Wtedy to, kolejnym nabywcą został hrabia Karl Heirich von Rothkirch, ale i on sprzedał wieś już w 1830 r. rodzinie von Rosen. Zapewne ta rodzina przebudowała pałac ok. 1835 r. nadając rezydencji charakter neogotycki (według innych źródeł pałac przebudowano czy wręcz zbudowano od nowa w II poł. XIX w.). Wydaje się, że majątek nie miał szczęścia do dłuższej opieki jednego właściciela, bowiem już w 1838 r. nabył go porucznik von Rohan.
Zdjęcie nr 2

Trzeba tutaj wspomnieć o ważnym, jak się później okazało, wydarzeniu w dziejach Dąbrowicy. Otóż, istniejący już wcześniej we wsi młyn został zniszczony przez pożar w 1836 r. Wkrótce potem nabyli go J.E. Kiessling i F.B. Schlöffel i założyli drugą na Śląsku mechaniczną papiernię, co wpłynęło na szybki rozwój wsi. W 1845 r. Kiessling kupił także majątek wraz z pałacem.
Zdjęcie nr 5

W 1852 r. papiernię kupił właściciel dużej berlińskiej drukarni, naczelny drukarz królewski Rudolf Ludwik Decker. Od tego czasu zakład zaczął coraz lepiej prosperować, gdyż nowy właściciel rozpoczął tu produkcję papierów specjalnych dla wytwórni papierów wartościowych w Berlinie. Siedem lat po przejęciu firmy kupił on także pałac. Trzeba wspomnieć, że za swoje zasługi R. L. Decker został nobilitowany w październiku 1863 r. i otrzymał tytuł szlachecki. Po jego śmierci spadkobiercą majątku został syn Richard von Decker. Rodzina ta przebywała w Dąbrowicy do 1921 r. Mauzoleum rodzinne do dzisiejszego dnia znajduje się przy tutejszym kościele MB Częstochowskiej z przełomu XIX i XX w., ufundowanym nota bene także przez nich.

Ciekawostką jest fakt, że podczas II wojny światowej w dąbrowickich zakładach papierniczych produkowane były fałszywe dolary i funty, które później zrzucano nad Anglią, aby zdezorganizować zachodnie rynki walutowe.
Ostatnim przedwojennym właścicielem majątku w Dabrowicy był Wolfgang Mitscher, który opuścił pałac i uciekł na zachód jeszcze przed zakończeniem II wojny światowej.
Po wojnie w pałacu mieściły się mieszkania prywatne, ale ze względu na brak remontów został opuszczony w 1962 r. Od tego czasu popadał w ruinę. Obecnie prywatny właściciel podejmuje próby odbudowy.

źródła :
1. "Dolina zamków i ogrodów - Kotlina Jeleniogórska - wspólne dziedzictwo" . Praca zbiorowa. Jelenia Góra 2001.
2. „Słownik geografii turystycznej Sudetów – Kotlina Jeleniogórska” pod red. M. Staffy. Wydawnictwo I-BIS. Wrocław 1999.

zdjęcia : thor, Jeanick
opracowanie tekstu : thor / wroclaw.dolny.slask.pl