Dom nr 69 (d. gospoda), Czaple
McAron: Podmiana na lepszy skan.
Panoramy Lubska, Lubsko
t.ziemlicki@wp.pl: Podmieniłem na większy i wyraźniejszy skan

Ząbkowice Śląskie

Historia Miasta
Miasto i Gmina Ząbkowice Śl. są położone na Przedgórzu Sudeckim, w południowej częsci województwa Dolnośląskiego. Gminę przecinają ważne szlaki komunikacyjne - droga nr 8 biegnąca z Wrocławia do Pragi,droga z Legnicy do Nysy oraz z Nowej Rudy do Grodkowa.
Ząbkowice powstały w drugiej połowie XIIIw. obok starej słowiańskiej osady targowej Sadlno,znanej już w 1207 r.,przez którą prowadził szlak handlowy łączący bezpośrednio Śląsk z Czechami ("Szlak Bursztynowy").
Najstarszym dokumentem stwierdzającym prawa miejskie Ząbkowic Śląskich jest akt kupna-sprzedaży z 10 stycznia 1287r. Z dokumentu wynika,że miasto lokowane było na prawie niemieckim i powstać musiało w czasie rządów księcia wrocławskiego Henryka IV Probusa (1266-1290). W roku 1298 za panowania Bolka I Świdnicko-Jaworskiego miasto otrzymało pierwsze przywileje:
-prawoskładowania soli i ołowiu oraz prawo mili
-zostało również otoczone kamiennymi murami obronnymi.
Na początku XIVw. Wybudowano pierwszy murowany ratusz, wokół którego wzniesiono sukiennice i liczne kramy, oraz wzniesiono warowny zamek.
Dzieje miasta były burzliwe. Miasto było burzone, palone ,znów odbudowywane.Symbolem tych burzliwych losów są do dziś ruiny tutejszego zamku. Koniecwieku XIX i początek XX był okresem ożywienia gospodarczego. Miasto otrzymało pierwsze nieduże zakłady przemysłowe fabrykę mebli i wytwórnie kapeluszy, obecne linie kolejowe i nezbędne urządzenia komunalne. W roku 1939 miasto liczyło ok,11 tyś mieszkańców.
Ząbkowice Śląskie należą do tych miast na Dolnym Śląsku, które nie zostały zniszczone podczas II wojny światowej. Lata powojenne uczyniły z Ząbkowic Śl. ośrodek rozwiniętego przemysłu, szczególnie elektrotechnicznego i jeden z bogatszych rejonów rolniczych województwa. Dziś miasto jest ważnym ośrodkiem administracyjnym, centrum życia gospodarczego i kulturalnego powiatu Ząbkowickiego.

/ / /