Hotel zum Weissen Ross (dawny), ul. Plater Emilii, Głubczyce
kitapczy: Rozbieżność: w opisie posesja nr 3, na mapie zaznaczony nr 5.
Krasnal Kanonier Antek, Wrocław
Wincenty Miros: To jest rakieta balistyczna :-)
Panoramy Szprotawy, Szprotawa
Popski: Na aukcji obieg 1929 r. Skorygowano górne datowania całej serii.

Ostatnio wyszukiwane hasła

Mią, Kronenberg, Wrocławski park przemysłowy, Park biznesu, Wieniec, Babimojska, mierczyce, granowice, Strzegomska 148, jaworska 5, powiat strzeliński, szczecin kapelle, szczecin kosciół, friedhof, zakłady optyczne Jelenia Góra, szczecin friedhof, pammin, wołczyn, loitz, Świdnica plac Grunwaldzki, Świdnica ul. Łukowa, myślibórz, II LO im. Piastów Śląskich, chojna Vereinshaus, Königsberg, kowary, słońsk, łońsk, przedmieście, pre, Racławickie, Güstebiese, noskowskiego, terenowa 6, szpital w cieplicach, szpital lwówek, szpital gryfów, Dąbrowica pałac, przychodnia lwówek, lwówek śląski ul. morcinka, Zdjęcia lotnicze, Zdjęcia lotnicze gró, ogo, zorka w cieplicach, szpital gryfów śląski, szpital lwówek śląski, Zdjęcia lotnicze b, celwiskoza w Jeleniej, muszyna nestor, gryfów Śląski ul. Rzeczna, wrocław, Odra tower, Księgi, koszary wojskowe w Jeleniej Górze, koszary wojskowe e, luty, przemysł w Jeleniej Górze, browary osiedle, fabryki w Jeleniej Górze, piastowska jedlina zdroj, fsd, jedlina, jedności narodowej, mapy, Łodygowice, lotnicze, poznańskie tramwaje, Kościół, Kościół na, Kościół na Ś, złotego pucharu, Kościół na sl, Kościół na Ślęży, Ślęża, jelenia zajezdnia, kras, Friedenshoffnung jedlina z, Friedenshoffnung Jedlina Zdroj, siedlecka warszawa, boguszów stacja, Namysłów liceum, litzmannstadt, wałbrzych dworcowa, sobótki, nowy kosciol, Steingrund Schule, Bartoszowicka, malczyce, rondo ch, Schule Lehmwasser, Shule, oleśnica, wyspa, Lehmwasser, Bartoszowice, Lwówek śląski, Łojowice, orla wroclaw, Jagielno, nowogard

Wrocławskie negatywy z 1960 roku
Autor: Paweł Duma°, Data dodania: 2014-02-16 22:08:12, Aktualizacja: 2014-10-15 13:38:39, Odsłon: 8383

Zbiór wrocławskich negatywów niewiadomego pochodzenia.

Negatywy zostały kupione na Dworcu Świebodzkim za kwotę 8 zł. Wyglądają na wyrwane z większego albumu. W skład wchodzi strona z opisem i strona z paskami negatywów. Niektóre ze zdjęć związane są z obecną Akademią Sztuk Pięknych (pracownia szkła). Być może ktoś będzie w stanie powiedzieć coś więcej o autorze zdjęć. W opisach pojawiają się nazwiska kilku rodzin. Sukcesywnie będę skanował negatywy z widokami architektury.

Zdjęcie nr
Zdjęcie nr

/ / /
A czy padają jakieś inne nazwiska?
Paweł Duma | 2014-02-16 22:41:23
Niestety, oprócz nazwisk z opisu nie znam innych szczegółów.
Stan | 2014-02-20 15:56:27
Korzystałem dawniej z takich albumów do negatywów 24x36. Rozmiar 17x32,5 cm. Wydawca Spółdzielnia Pracy "Introligator", Piotrków Tryb., ul. Zamurowa 2. Oprócz okładek, zawiera 4 karty z jednej strony z kieszonkami na negatywy, na drugiej rubryczki na opisy. Jeśli zdjęcia nie będą kojarzone z opisami, to będzie znaczyło, że autor wypełnił album podobnie jak ja. Uściślając: po otwarciu albumu z lewej strony na okładce są rubryki na opisy a po prawej stronie kieszonki na negatywy i tak kolejno. Gdyby ktoś wyrwał tą pierwszą kartkę z negatywami, to w moim przypadku, na jej odwrocie będą opisy innych negatywów (z karty 2.). Tak jest wygodnie i praktycznie...
Paweł Duma | 2014-02-22 13:47:20
Przeglądałem te negatywy i opisy pokrywają się z tym co na nich widać. Brakuje tylko nr 10 z widokiem zakładów Akademii przy ul Traugutta. Bez wątpienia były to jedne z najciekawszych zdjęć. Karta z opisami znajdowała się osobno.
Robisz coraz większy apetyt, czekam z wielką niecierpliwością na pierwsze skany :))
Paweł Duma | 2014-02-24 19:57:07
Obiecuję, że niedługo się pojawią. Mam bardzo nieregularny dostęp do skanera negatywów. Tymczasem, dla osłody, wrzucę wrocławskie tramwaje sprzed lat.
Paweł Duma | 2014-03-03 19:04:04
Już są:
zonia | 2014-03-03 19:32:13
Autorem zdjęć może być ktoś PWSSP, użył słowa "gabloty ze szkłem w muzeum uczelnianym" . Raczej nikt z "ulicy" do tego muzem nie miał wstępu.
zonia | 2014-03-03 19:34:27
Michał Diament rocznikowo by pasował, a był i"szklarzem' i fotografikiem. Niestey nie znam imion jego bliskich i znajomych.
Zdjęcia pochodzą z albumu profesora Rufina Kominka - rektora PWSSP.