Kaplica św. Rocha

Kapelle

W centrum wsi wzmiankowanej na kartach historii już w 1384 r. wzniesiona została kaplica, która wyglądem przypomina mały kościółek. W roku 1618 zbudowana tu była jedynie wieża-dzwonnica. Niespełna 250 lat później, w 1861 roku do dzwonnicy dobudowana została prostokątna, murowana kaplica przykryta dwuspadowym dachem.
Wewnątrz kaplicy nad ołtarzem zawieszony jest krzyż z figurą ukrzyżowanego Chrystusa, po jego bokach zawieszone są dwa obrazy przedstawiające: Matkę Boską z Dzieciątkiem i św. Józefa ...
Wewnątrz kaplicy nad ołtarzem zawieszony jest krzyż z figurą ukrzyżowanego Chrystusa, po jego bokach zawieszone są dwa obrazy przedstawiające: Matkę Boską z Dzieciątkiem i św. Józefa oraz figury Matki Boskiej i Serca Pana Jezusa. Na bocznej ścianie w niewielkiej wnęce ustawiona została figura św. Jana Nepomucena.
Legenda przekazywana z pokolenia na pokolenie mówi, że na placu przy dzwonnicy pochowano zamordowanego księdza. Jego duch ukazywał się o zmroku mieszkańcom wioski. Po wybudowaniu kaplicy na grobie księdza jego duch przestał się ukazywać.
Za portalem polskaniezwykla.pl

Pogórze - Kaplica św. Rocha zbudowana w 1861 r.