Dom nr 2-4

Dom nr 2-4 na ul. Adama Mickiewicza.
Jest to pierwszy od ronda Lwowskiego dom mieszkalny na tej ulicy. Wraz z 6-ma podobnymi stylowo budynkami na niewielkim obszarze między ulicami Adama Mickiewicza i Zygmunta Krasińskiego, przylegającym do kompleksu koszarowego (ul. Wyspiańskiego nr 2). Były to mieszkania funkcyjne dla kadry FR nr 38. Taką też rolę pełniły po 1945 roku, zabezpieczając potrzeby mieszkaniowe głównie kadry jednostki WOP. Po 1991 roku stopniowo były przekazywane dla administracji mieszkaniowej ...
Jest to pierwszy od ronda Lwowskiego dom mieszkalny na tej ulicy. Wraz z 6-ma podobnymi stylowo budynkami na niewielkim obszarze między ulicami Adama Mickiewicza i Zygmunta Krasińskiego, przylegającym do kompleksu koszarowego (ul. Wyspiańskiego nr 2). Były to mieszkania funkcyjne dla kadry FR nr 38. Taką też rolę pełniły po 1945 roku, zabezpieczając potrzeby mieszkaniowe głównie kadry jednostki WOP. Po 1991 roku stopniowo były przekazywane dla administracji mieszkaniowej miasta.
W tym domu na I piętrze przez 31 lat mieszkał słynny "Trębacz ze wzgórza Monte Cassino" - żołnierz 3 Dywizji Strzelców Karpackich. Wtedy plut. Emil Czech, w dniu 18 maja 1944 r. o godz. 12:00 odegrał przy polskiej fladze obok ruin zdobytego klasztoru, Hejnał Mariacki. Zdjęcie naszego sygnalisty obiegło wtedy cały świat. Więcej informacji:
[Stan]

Dom nr 2-4 na ul. Mickiewicza Adama. Na pierwszym planie, droga ...