Lotnisko Oława - Stanowice (dawne)

Fliegerhorst Ohlau, Märzdorf

Nie istnieje

Lotnisko Oława-Stanowice - lotnisko usytuowane na północny zachód od Oławy pomiędzy drogą krajową nr 94, a rzeką Oławą na terenie województwa dolnośląskiego, w powiecie oławskim w gminie wiejskiej Oława.

Lotnisko to zostało wybudowane na potrzeby Luftwaffe i otrzymało kryptonim 'Kopernikus'. Także stąd startowały samoloty atakujące Polskę 1 września 1939 roku. Po wojnie lotnisko zostało zajęte przez wojska radzieckie i włączone w skład 4. Armii Lotniczej i pełniło rolę lotniska zapasowego. Od ...

Lotnisko to zostało wybudowane na potrzeby Luftwaffe i otrzymało kryptonim 'Kopernikus'. Także stąd startowały samoloty atakujące Polskę 1 września 1939 roku. Po wojnie lotnisko zostało zajęte przez wojska radzieckie i włączone w skład 4. Armii Lotniczej i pełniło rolę lotniska zapasowego. Od momentu opuszczenia lotniska przez wojska radzieckie 15 października 1992 roku teren lotniska jest zagospodarowany na różne sposoby - zlokalizowano tam fabrykę firmy Bahlsen oraz osiedle domków dla ofiar powodzi w 1997 roku.
Za

Możliwe, że lotnisko również nosiło nazwę Märzdorf od niedaleko położonej wsi Marciszów.