Małe łazienki w uzdrowisku dolnym (nie istnieją)

Neues Badehaus, Kleines Badehaus

Nie istnieje

Małe łazienki w dolnej części uzdrowiska Stary Zdrój, wzniesione z drewna i cegły, wybudowano w roku 1802 koło źródła Fryderyka, po przeciwnej jego stronie niż stare łazienki z 1796 roku. Początkowo nazywano je nowymi łazienkami (das neue Badehaus), do czasu wybudowania trzecich łazienek. Wewnątrz znajdowało się 8 kabin (wg różnych źródeł albo w innym czasie - 11) a w każdej z nich jedna drewniana wanna, stół, krzesło i termometr (nie było w nich kominków/pieców jak w starych łazienkach). Wodę brano ...
Małe łazienki w dolnej części uzdrowiska Stary Zdrój, wzniesione z drewna i cegły, wybudowano w roku 1802 koło źródła Fryderyka, po przeciwnej jego stronie niż stare łazienki z 1796 roku. Początkowo nazywano je nowymi łazienkami (das neue Badehaus), do czasu wybudowania trzecich łazienek. Wewnątrz znajdowało się 8 kabin (wg różnych źródeł albo w innym czasie - 11) a w każdej z nich jedna drewniana wanna, stół, krzesło i termometr (nie było w nich kominków/pieców jak w starych łazienkach). Wodę brano ze źródła na sąsiedniej łące - zimna płynęła rurami bezpośrednio do wanien a gorącą noszono konwiami z kotła. Latem 1856 roku w tych łazienkach po raz pierwszy w uzdrowisku Stary Zdrój zastosowano kąpiele borowinowe.
(za Łuczyński R., "Stary Zdrój. Dobra rycerskie. Dwór. Uzdrowisko"; Nowa Kronika Wałbrzyska tom 3; Fundacja Museion; Wałbrzych 2015)

Ropucha U.N.:Uzdrowiskowe zabudowania Starego Zdroju na miedziorycie ...
    Stary Zdrój i źródło Jerzego (Georgsquelle, Georgsbrunnen) w I ...