Wnętrze kościoła

Kościół św. Jacka

Przy trasie wyjazdowej z Opola do Częstochowy leży - dawniej osada, a dziś dzielnica miasta - Kolonia Gosławicka. Przez lata jej mieszkańcy byli parafianami Gosławic i tam chodzili do kościoła. Ta niedogodność sprawiła, że już w latach pięćdziesiątych podjęte zostały starania o pozwolenie na budowę kościoła w Kolonii Gosławickiej. Już wtedy na niewielkie wzgórze - planowane miejsce budowy kościoła - zwożono materiał. Pozwolenia nie było jednak bardzo długo.
Pod koniec lat sześćdziesiątych na okolicznych polach i łąkach kolonijnych rolników rozpoczęto budowę osiedla Malinka. Dawna Kopalina stała się jedną z najbardziej zaludnionych części miasta i znów pojawił się problem braku kościoła. Mimo braku pozwolenia na budowę prowadzono prace przygotowawcze. Projekt świątyni przygotował opolski architekt mgr inż. Jakub Schroeter, a obliczenia konstrukcyjne wykonał - również opolanin - mgr inż. Jan Piersiak.
17 września 1978 został poświęcony plac budowy i postawiono na nim krzyż. Jeszcze w październiku tego roku ruszyły pierwsze prace terenowe. W roku 1981, dokładnie 7 czerwca Ks. Bp Ordynariusz Alfons Nossol uroczyście wmurował we fragment ściany kamień węgielny kościoła. Konsekracji kościoła dokonał Ks. Bp Ordynariusz Alfons Nossol w niedzielę 22 października 1989 roku.
Żródło:

Kościół św. Jacka, ujęcie od strony zachodniej.