Aleja 900-lecia

Aleja 900-lecia w Bytomiu Odrzańskim została założona w roku 2009, nazwę nadała Rada Miejska uchwałą nr XXIII/170/2009 z dnia 8 kwietnia 2009 r. Nazwę nadano dla upamiętnienia historycznej obrony w 1109 roku bytomskiego grodu przed wojskami Henryka V. Aleję tworzy 240 dębów szypułkowych odmiany kolumnowej. Zgodnie z pomysłem władz miasta 70 z nich otrzymało imiona bytomskich dzieci, które urodziły się w roku 2009. Miasto pokryło koszty wygrawerowania imion, nazwisk i dat urodzin dzieci na kamieniach ...
Aleja 900-lecia w Bytomiu Odrzańskim została założona w roku 2009, nazwę nadała Rada Miejska uchwałą nr XXIII/170/2009 z dnia 8 kwietnia 2009 r. Nazwę nadano dla upamiętnienia historycznej obrony w 1109 roku bytomskiego grodu przed wojskami Henryka V. Aleję tworzy 240 dębów szypułkowych odmiany kolumnowej. Zgodnie z pomysłem władz miasta 70 z nich otrzymało imiona bytomskich dzieci, które urodziły się w roku 2009. Miasto pokryło koszty wygrawerowania imion, nazwisk i dat urodzin dzieci na kamieniach ustawionych pod dębami.

Kamień upamiętniający założenie alei 900-lecia w Bytomiu Odrzańskim ...
    Na pierwszym planie kamień upamiętniający założenie alei 900-lecia ...