Kamienica nr 9

Zabudowa Bytomia Odrzańskiego nie ucierpiała znacząco podczas działań frontowych w 1945 roku. Większe szkody przyniosły długoletnie zaniedbania remontowe. Kompleksowy program odbudowy i konserwacji kamienic pierzei północno-wschodniej opracowano w roku 1969. W latach 1970-1971 wyremontowano kamienicę nr 9 we wspomnianej pierzei. Prace budowlane prowadziło Przedsiębiorstwo Remontowo-Budowlane Gospodarki Komunalnej w Nowej Soli oraz Ekipa Remontowa Zakładu Gospodarki Komunalnej w Bytomiu Odrzańskim. ...
Zabudowa Bytomia Odrzańskiego nie ucierpiała znacząco podczas działań frontowych w 1945 roku. Większe szkody przyniosły długoletnie zaniedbania remontowe. Kompleksowy program odbudowy i konserwacji kamienic pierzei północno-wschodniej opracowano w roku 1969. W latach 1970-1971 wyremontowano kamienicę nr 9 we wspomnianej pierzei. Prace budowlane prowadziło Przedsiębiorstwo Remontowo-Budowlane Gospodarki Komunalnej w Nowej Soli oraz Ekipa Remontowa Zakładu Gospodarki Komunalnej w Bytomiu Odrzańskim. W roku 1977 wszystkie fasady poszczególnych pierzei odrestaurowano w oparciu o kolorowy projekt art. Malarza Witolda Cichacza.
/Petroniusz za „Bytom Odrzański – z dziejów i współczesności”, Zeszyty Lubuskie 17, Lubuskie Towarzystwo Kultury, Zielona Góra 1980/

Rynek w Bytomiu Odrzańskim.
    Rynek.