Ławeczka Norwida

Ławeczka Norwida znajduje się przed Wojewódzką i Miejską Biblioteką Publiczną w Zielonej Górze, od roku 1972 noszącą imię tego poety. Pomnik odsłonięto 15 października 2013 roku. Wybór tego poety nie był przypadkowy. Jak informuje Jarosław Wnorowski na portalu Wrota Lubuskie ponad "40 lat patronowania instytucji sprawiło, że mieszkańcy miasta bardzo „zżyli się” z poetą. Postać Norwida dla mieszkańców Zielonej Góry jest jednym z symboli miasta i kojarzy się z Zielonogórską ...
Ławeczka Norwida znajduje się przed Wojewódzką i Miejską Biblioteką Publiczną w Zielonej Górze, od roku 1972 noszącą imię tego poety. Pomnik odsłonięto 15 października 2013 roku. Wybór tego poety nie był przypadkowy. Jak informuje Jarosław Wnorowski na portalu Wrota Lubuskie ponad "40 lat patronowania instytucji sprawiło, że mieszkańcy miasta bardzo „zżyli się” z poetą. Postać Norwida dla mieszkańców Zielonej Góry jest jednym z symboli miasta i kojarzy się z Zielonogórską Książnicą. To tutaj ludzie częściej „idą do Norwida” niż do biblioteki. Fakt, że nosi ona imię wielkiego polskiego romantycznego wieszcza nie jest przypadkiem. W 1969 roku w ciekawych okolicznościach zakupione zostały oryginalne rysunki Cypriana Norwida stanowiące dziś chlubę zbiorów specjalnych Książnicy. Można obejrzeć je na stronie Zielonogórskiej Biblioteki Cyfrowej. Pochodzą z wielkopolskiego pałacu w Dobrzycy, skąd po wyzwoleniu razem z ich posiadaczem znalazły się w Zielonej Górze. Rysunki wykonał poeta czarnym tuszem, na niebieskim papierze listowym i ofiarował Adinie Turno podczas swojego pobytu w belgijskim kurorcie Ostendzie, gdzie w 1846 r. przebywał na leczeniu."
Fundatorami tabliczki są państwo Elżbieta i Leszek Jarząbek, właściciele firmy Ekonbud-Fadom, o czym informuje tabliczka na murze biblioteki za ławeczką.

Ławeczka Norwida znajduje się przed Wojewódzką i Miejską Biblioteką ...