Z kart historii szkoły

Z archiwalnych zapisków i monograficznych opracowań wynika, że początkidziałalności edukacyjnej w budynku dzisiejszego liceum przypadają na 1879 r.

Z archiwalnych zapisków i monograficznych opracowań wynika, że początki działalności edukacyjnej w budynku dzisiejszego liceum przypadają na 1879 r. Wówczas to 4 listopada oddano na użytek oleskiego seminarium nauczycielskiego obiekt przy obecnej ul. Sądowej
nr 2. Były to koszary wojsk pruskich, które adaptowano kosztem 10 230 marek. W trakcie kolejnych remontów - dnia 15 I 1890r. - oddano do użytku salę gimnastyczną. Seminarium nauczycielskie funkcjonowało do 1926 r., ale już od 1922 r. przyjmowano uczniów do kolejnych klas gimnazjalnych nowego typu - państwowej szkoły dokształcającej szczebla wyższe go (odpowiada towspółczesnej szkole średniej).

Od 1932 r. w wyniku następnej reorganizacji zaczęło funkcjonować zreformowane gimnazjum realne odziewięcioletnim cyklu nauczania na podbudowie czwartej lub piątejklasy szkoły podstawowej.Szkoła miała charakter koedukacyjny, pomimo że od 1939 r. nosiła nazwę Miejskiej Szkoły dla Chłopców. Zasadniczy remont budynku podjęto naprzełomie 1926 i 1927 r. na koszt gminy miejskiej. Podwyższono go o jedną kondygnację, oświetlenie gazowe zastąpiono instalacją elektryczną, wprowadzono centralne ogrzewanie, zmodernizowano wnętrze, urządzając kilka pracowni (rysunków, przyrodniczą, chemiczną, fizyczną). Dużo środków przeznaczono na wystrój auli. Pracami kierował artysta z Wrocławia profesor P. L. Kowalski. Tylną ścianę auli zdobił fresk przedstawiający panoramę Olesna, na bocznej umieszczono alegoryczne wyobrażenia planet i znaki zodiaku, na ścianie frontowej, obok organów dwie postacie przedstawiające Dzień i Noc. Malowidła te zachowały się do połowy lat sześćdziesiątych.

Kronikarz szkolny odnotował : Rok szkolny 1945-46 - naukę w naszej szkole podjęto w maju 1945 r. po opróżnieniu budynku przez radziecki szpital wojskowy (...). Prace organizacyjne polegały na zjednywaniu podstaw materialnych i propagandzie tej szkoły w terenie.Decyzja Kuratorium Okręgu Szkolnego Śląskiego w Katowicach, outworzeniu Państwowego Liceum Pedagogicznego w Oleśnie, ukazała się w Dzienniku Urzędowym już 1 kwietnia 1945 r., a 16 czerwca tego rokudyrektor Włodzimierz Koszarski przystąpił do organizowania Liceum Pedagogicznego i PaństwowegoGimnazjum Koedukacyjnego i szkoły ćwiczeń. Początkowo oddano na użytek szkoły budynek przy ul. Mielęckiego 2(obecnie ul. ks.Labora) i urządzono tam internat żeński, w końcu lipca- budynek przy ul. Sądowej wraz z salą gimnastyczną i budynkiemmieszkalnym przy ul. B.Prusa. 1 sierpnia 1945r. - 59 słuchaczy rozpoczęło naukę w cyklu sześciomiesięcznego kursu dla nauczycieli z cenzusem gimnazjalnym i rocznego kursu przygotowawczego dla kandydatów do liceum pedagogicznego. Kadrę nauczycielską stanowili : Włodzimierz Koszarski -dyrektor i nauczyciel geografii, Regina Jaśnie Iłowiecka - nauczycielka języka polskiego, Tadeusz Jaśnie Iłowiecki - nauczyciel rysunków, zajęć praktycznych i matematyki, Henryk Lewicki - nauczyciel śpiewu i historii, Stanisław Mistygacz - nauczyciel psychologii i przyrody.3 września 1945 r. naukę rozpoczęło 149 uczniów : w kl. I liceum pedagogicznego - 16, na wstępnym kursie pedagogicznym - 19, w kl. I gimnazjum - 32, kl. II - 23, kl. III - 19, w gimnazjum na kursie skróconym - 40. Grono nauczycielskie stopniowo uzupełniali : Ferdynand Lercher, Aniela Mielczarek, Rudolf Theifert, Alfons Błaszczak. Funkcjonowały następujące pracownie : fizyczna,chemiczna, zajęć praktycznych, przyrodniczo-geograficzna, rysunkowa, muzyczna, biblioteka z czytelnią, sala gimnastyczna, a także gabinet lekarski, aula i świetlica harcerska. 16 września zorganizowano jednoroczny kurs w zakresie liceum humanistycznego dla dorosłych, a 1 października czteromiesięczny kurs dla kandydatek na wychowawczynie przedszkoli. 7 września 1945 r. komendantka hufca Związku Harcerstwa Polskiego, Stanisława Theiferowa zorganizowała żeńską drużynę liczącą 23 druhny. Drużynę męską stanowiło 19 druhów. Szkoła od początku wypełniała misję aktywizacji środowiska przez działalność kulturalną. Chór, orkiestra, zespół teatralny występowały już 30 września. Dwukrotnie w listopadzie koncertował chór, a w styczniu 1946 r. zespół pod kierunkiem H. Lewickiego i St. Mistygacza wystawił obraz muzyczny pt."Pastorałki betlejemskie". Pierwszy internat dla 44 dziewcząt mieścił się przy obecnej ul. Labora. W końcu roku przyznano na cel internatu męskiego część budynku przy ul. Dworcowej 32. Wiosną 1949 r. został on przeniesiony do obiektu w parkuprzy obecnej ul. Jaronia.Już w pierwszym roku działalności stołówki internackiej korzystało zniej 115 osób. Część opłat uczniowie wnosili w naturze. 2 lutego 1946 r. pierwsi absolwenci - 20 nauczycieli - ukończyło kurs Państwowego Liceum Pedagogicznego, a 15 lutego tego roku - 19 wychwawczyń przedszkoli.W czerwcu 1946 r. odbył się pierwszy egzamin dojrzałości z zakresuliceum humanistycznego, który zdało 20 maturzystów jednorocznego kursu dla pracujących. W tym samym czasie 20 absolwentów ukończyło skrócone gimnazjum. Część z nich podjęła następnienaukę w liceum.W 1947 r. 16 absolwentów zdało egzamin dojrzałości Państwowe go Liceum Pedagogicznego, a gimnazjum ukończyło 30 uczniów. W 1948 r. zdało maturę w liceum 26 nowych nauczycieli, a gimnazjum opuściło 23 absolwentów.

Reforma oświatowa w 1948 r. przyniosła rozwiązanie Państwowego Liceum Pedagogicznego i Państwowego Gimnazjum Koedukacyjnego i utworzenie w ich miejsce jedenastoletniej szkoły ogólnokształcącej. Wraz ze zmianami organizacyjnymi nastąpiły zmiany programowe wynikające z ówczesnych procesów społeczno-politycznych. Pierwszym dyrektorem i organizatorem jedenastoletniej szkoły ogólnokształcącej został Mieczysław Natkaniec. Etatowych nauczy cieli z pełnymi kwalifikacjami było tylko trzech. Zatrudniono więc nauczycieli dochodzących ze szkoły rolniczej i pracujących w szkolnictwie podstawowym. W czerwcu 1951 r. odbyła się po raz pierwszy matura XI klasy. Wszyscy -33 abiturientów - pomyślnie zdali egzaminy w części pisemnej i ustnej. Po rozdaniu dyplomów odbył się uroczysty komers. Organizowaniem bazy dydaktycznej zajmowali się sami nauczyciele i uczniowie wykonując szereg pomocy do gabinetów i pracowni.

W latach 1952-1959 ze szczególnym udziałem rodziców uporządkowanootoczenie szkoły. Usunięto gruzy po spalonych budynkach i schronach przeciwlotniczych oraz podjęto budowę boiska szkolnego. Systemem gospodarczym oddano do użytku boiska lekkoatletyczne, do piłki ręcznej, siatkowej i koszykowej, kort tenisowy, teren rekreacyjny i cieplarnię szkolną. W latach 1961-62 przeprowadzono remont generalny budynku poprzez nadbudowę skrzydeł, wymianę części stropów oraz instalacji centralnego ogrzewania, wodnokanalizacyjnej, gazowej i elektrycznej. Urządzono w budynku obok szkoły pracownię robót ręcznych składającą się z dwóch pomieszczeń.

Reforma systemu oświaty i wychowaniaw 1961 r. przyniosła kolejną reorganizację polegającą na likwidacji tzw. jedenastolatek i wprowadzeniu ośmioklasowej szkoły podstawowej i czteroletniego liceum ogólnokształcącegoo sprofilowanym nauczaniu. W roku szkolnym 1964/65 pozostawiono w szkole podstawowej nr 2 już tylko szóste i siódme klasy. W 1966/67 r. funkcjonowały w szkole dwie klasy ósme nowego typu, z przyczyn obiektywnych nie było naboru do klas liceum. Szkoła przeszła na system klaso-pracowni, w wyposażenie których zaangażowani byli w dużym stopniu nauczyciele i uczniowie. W latach 1964-67 rozwinęło ożywioną działalność szkolne kółko teatralne pod kierunkiem mgra Alfreda Kopeczka. Wystawiano kilka sztuk, m.in. Śluby panieńskie, Grube ryby, Doktór medycyny, Krewniacy , Wicek i Wacek, Powrót taty .

Czerwiec 1965 r. Zjazd absolwentów (roczniki 1945-1965). Przy stole prezydialnym zasiedli byli dyrektorzy: Mieczysław Natkaniec, Alfred Kopeczek, Piotr Polak, Ferdynand Lercher i ówczesny dyrektor - Władysław Ciężki. Zebranych w auli przywitała kol. Bartkowska. Zabawa w PDK trwała do białego rana, wspomnieniom nie było końca. W latach 1962-1965 w budynku szkoły znajdowała się siedziba Zasadniczej Szkoły Zawodowej dla Pracujących. Nauczali w niej również nauczyciele liceum. Po oddaniu do użytku nowych obiektów przy ul. Marchlewskiego (obecnie Wielkie Przedmieście) placówka ta uzyskała całkowitą samodzielność. Poszukując możliwości nowych form kształcenia w latach 1964-67 uruchomiono przy szkole Liceum Wychowawczyń Przedszkoli. Po trzeciej klasie uczennice kontynuowały naukę w podobnych liceach w Kluczborku i w Prudniku.
W roku szkolnym 1967/68 szkoła przeszła na system klasopracowni. Zorganizowano ich 13, tj. językapolskiego, języka rosyjskiego, języka francuskiego, językaangielskiego, historyczną, geograficzną, biologiczną,matematyczną, fizyczną, chemiczną, wychowania muzycznego, wychowania technicznego, przysposobienia obronnego. Uzupełniono wyposażenie już istniejących, a do nowych zakupiono sprzęt audiowizualny. Wzbogacono również wyposażenie sali gimnastycznej.

W czerwcu 1970 r. odbył się II Zjazd Absolwentów w dwudziestopięciolecie szkoły. Odnowione kontakty pozwoliły na zorganizowanie spotkań klasowych wielu roczników w latach następnych.13 września 1970 r. odbyła się podniosła uroczystość nadania szkole imienia Lotników Polskich. W tym dniu odsłonięto Pomnik Lotników naoleskim cmentarzu, a w amfiteatrze zakład opiekuńczy - Przedsiębiorstwo Budownictwa Rolniczego w Oleśnie -przekazał szkole sztandar. Uczestnicy na długo zapamiętali piękne przemówienie wygłoszone przez uczennicę Barbarę Odoń. Na gmachu szkoły odsłonięto pamiątkową tablicę. W godzinach popołudniowych odbyło się spotkanie pokoleń i otwarto pierwszą w ówczesnym województwie opolskim Izbę Pamięci Narodowej. Wraz z nadaniem szkole imienia Lotników Polskich młodzież przejęła opiekę nad Pomnikiem Lotników na oleskim cmentarzu. Tradycją szkoły stało się coroczne ślubowanie pierwszoklasistów w dniu 13 września i włączenie tej daty do kalendarza imprez jako święta szkoły. Decyzją dowództwa Wojsk Lotniczych opiekę nad szkołą sprawuje jednostka wojsk lotniczych w Oleśnicy - Centralny Ośrodek Szkolenia Specjalistów Technicznych Wojsk Lotniczych (obecnie Centrum Szkolenia Inżynieryjno-Lotniczego). Kontakty z tą jednostką zostały zacieśnione po udziale delegacji szkoływ " zlocie gwieździstym " nauczycieli i uczniów szkół noszących imię lotników, który odbył się 9 maja 1975 r. w Tomaszowie Mazowieckim. W trakcie uroczystości reprezentująca szkołę uczennica kl. IIa Bożena Garncarek swoim płynącym prosto z serca wystąpieniem zwróciła uwagę wszystkich uczestników zlotu, a zainteresowanie Olesnem zaowocowało specjalnym rozkazem Dowództwa dojednostki w Oleśnicy. Od tej pory orkiestra wojskowa często pojawiała się nie tylko na uroczystościach szkolnych, ale i na imprezach środowiskowych. Młodzież wielokrotnie odwiedzała jednostkę i znajdujący się tam ośrodek szkolenia.

W latach 1968-1977 funkcjonowały w szkole klasy Liceum Ogólnokształcącego dla Pracujących. Wśród absolwentów (szczególnie w 1977 r.) było wielu takich, którzy pozdaniu matury kontynuowali naukę w szkołach pomaturalnych lub nawyższych studiach.W kwietniu 1976 r. w trakcie Banku 440 i zmagań Olesna z Pleszewem nauczyciele i uczniowie swoim zaangażowaniem w zorganizowanieimprez towarzyszących walnie przyczynili się do zwycięstwa naszejspołeczności.

W 1977 r. uruchomiono Liceum Medyczne, które działało do roku 1995, a więc 18 lat. Wykształcono 400 pielęgniarek z 14 roczników. Pierwsza grupka 25 absolwentek ukończyła szkołę w 1982 r., a ostatnia - 31 dziewcząt- w 1985 r. Uczennice obok przedmiotów ogólnokształcących musiały przyswoić sobie przede wszystkim wiedzę i umiejętności fachowe, istotne w tym kierunku kształcenia. Egzaminy dyplomowe były zawsze najlepszym świadectwem dobrego przygotowania do zawodu.

W listopadzie 1980 r. w ogólnopolskim Konkursie Krasomówczym Przewodników PTTK i Młodzieży w Golubiu-Dobrzyniu pierwsze miejsce zajął Marek Krzyczkowski, uczeń klasy III. Fakt to godny odnotowania, ponieważ prezentował tekst o życiu i działalności dh. Natalii Jasińskiej, nauczycielki naszej szkoły, która wniosła ogromny wkład w rozwój oleskiego harcerstwa.

W latach 1983-1985 Medyczne Studium Zawodowe (policealne) ukończyło 40 pielęgniarek, natomiast w latach1990-1992 szkołę ukończyły dwa roczniki pracowników socjalnych (36 osób).
Zarządzeniem Kuratora Oświaty i Wychowania w Częstochowie z dnia 10 lipca 1984 r. utworzono Zespół Szkół w Oleśnie przy ul. Sądowej. Wjego skład weszły : Liceum Ogólnokształcące im. Lotników Polskich, Liceum Medyczne w Oleśnie i Medyczne Studium Zawodowe w Oleśnie.

W obchodach święta szkoły wdwudziestolecie nadania jej imienia - 13 września 1990 r. - udział wzięli licznie zaproszeni goście, a wśród nich rodzice pracujący niegdyś w Komitecie Rodzicielskim, olescy kombatanci, przedstawiciele jednostki w Oleśnicy i absolwenci z początków lat 70-tych.
Szkoła - niczym żywy organizm - reaguje na zjawiska otaczającej ją rzeczywistości. Także zmienność typów i form kształcenia w przeszłości była już to odpowiedzią napotrzeby społeczne, już to wynikiem większych i mniejszych zmian politycznych. Ostatnie lata również przyniosły zmiany. M.in.przywrócono - jak w całej Polsce - nauczanie religii w szkole.

Oleskie liceum - jako jedno zpierwszych w kraju - zastosowało nowy system nauczania. Po ukończeniu drugiej klasy młodzież decyduje się na uczestnictwo w zajęciach z przedmiotów fakultatywnych zgodnie zeswoimi zainteresowaniami i możliwościami. Nauka zorganizowana jest wnastępujących międzyoddziałowych profilach: humanistycznym, biologiczno-chemicznym, matematycznym z rozszerzonym programem elementów informatyki, ogólnym oraz ogólnym zelementami wiedzy o prawie. W dwóch pierwszych z wymienionych profili młodzież uczy się także łaciny. Pierwszy rocznik uczących się w takimsystemie kształcenia zdał maturę w 1995 roku.

Zmiany nastąpiły także w nauczaniu języków obcych. Konwersację w języku angielskim pomagali doskonalić uczniom Amy Rundel (1992-93), Michael Svetlik (1993-94) - nauczyciele z Amerykańskiego Korpusu Pokoju, Dean Rollings - nauczyciel z Anglii. Języka niemieckiego nauczał dodatkowo nauczyciel z Niemiec - Peter Wyduchowicz (1992-98), zaś obecnie pani Cornelia Kränzle. Od roku 1993 wprowadzono nauczanie w klasach z rozszerzonymi programami zjęzyka angielskiego i języka niemieckiego.

Na podstawie biuletynu wydanego z okazji Zjazdu Absolwentów w 1995r.

/ / / / 2 /