Budynek nr 23 (dawny urząd miar i wag)

Preussischer Staat Eichamt, Okręgowy Urząd Miar w Nowej Soli, Obwodowy Urząd Miar, wypożyczalnia kaset wideo

1928

Budynek przy ul. Kupieckiej 23 w Nowej Soli wybudowano w roku 1928 na potrzeby urzędu miar (Preussischer Staat Eichamt), który zajmował się kontrolą urządzeń pomiarowych. Na piętrze budynku urządzono mieszkania. W roku 1946 w budynku rozpoczął działalność Wrocławski Okręgowy Urząd Miar w Nowej Soli (zajmujący się kontrolą wag, odważników, liczników samochodowych itp.). Działający tu następnie Obwodowy Urząd Miar zlikwidowano w 1992 roku (placówkę połączono z urzędem w Zielonej Górze. Później przez ...
Budynek przy ul. Kupieckiej 23 w Nowej Soli wybudowano w roku 1928 na potrzeby urzędu miar (Preussischer Staat Eichamt), który zajmował się kontrolą urządzeń pomiarowych. Na piętrze budynku urządzono mieszkania. W roku 1946 w budynku rozpoczął działalność Wrocławski Okręgowy Urząd Miar w Nowej Soli (zajmujący się kontrolą wag, odważników, liczników samochodowych itp.). Działający tu następnie Obwodowy Urząd Miar zlikwidowano w 1992 roku (placówkę połączono z urzędem w Zielonej Górze. Później przez pewien czas w budynku działała wypożyczalnia kaset wideo.
/Petroniusz w oparciu o Nowosolskie ulice, tom 2, Muzeum Miejskie w Nowej Soli, 2010/

Ulica Tadeusza Kościuszki w Nowej Soli.