Rezerwat "Ligota Dolna"

Jednym z najciekawszych przyrodniczo, ale nie tylko, miejsc jest Ligocka Góra Kamienna.

Jednym z najciekawszych przyrodniczo, ale nie tylko, miejsc jest Ligocka Góra Kamienna. Jest to odosobnione, najdalej na północ wysunięte w Parku Krajobrazowym „Góra Sw. Anny” wzgórze o płaskiej partii grzbietowej. Wierzchowina wzgórza posiada kształt owalny o wymiarach 350m x 750m. Trzon Kamiennej Góry Ligockiej budują wapienie środkowego triasu, głównie odporne na erozję warstwy gogolińskie i terebratulowe. Na krawędzi wzniesienia widoczne są wychodnie tych wapieni. Na północno-zachodnim i południowo-zachodnim zboczu Zarządzeniem Ministra Leśnictwa i Przemysłu Drzewnego w 1959 r na powierzchni 4,90ha utworzono rezerwat ścisły w celu ochrony pozostałości kserotermicznych zbiorowisk roślin.

Murawy kserotermiczne to zbiorowiska roślin zasiedlające żyzne gleby zasobne z węglan wapnia. Wykształcają się na szczególnych siedliskach, gdzie panują wyjątkowe warunki mikroklimatyczne-okresowo wysokie temperatury gleby i przypowierzchniowej warstwy powietrza. Większość tych muraw nie ma naturalnego pochodzenia - rozwinęły się one w wyniku działalności hodowlanej człowieka (np. wypas owiec, koszenie). Mają ogromne walory przyrodnicze. Murawy kserotermiczne charakteryzują się sezonowym rytmem życia, podobnie jak roślinność stepowa. Wegetacja zaczyna się już wczesną wiosną: kwitną pięciorniki, gęsiówki, rogownice i przetaczniki. Późna wiosna i początek lata to czas najbujniejszego rozwoju muraw. Okres ten charakteryzuje się olbrzymim bogactwem owadów- motyli, prostoskrzydłych. W drugiej połowie lata kwitnienie wyraźnie maleje, ponieważ wiele gatunków roślin zapada w spoczynek. Jesień to ponowne, choć znacznie słabsze ożywienie roślinności.

W pewnym stopniu do zachowania tej roślinności przyczyniło się nie tylko położenie, ale również istniejące na tym terenie jeszcze przed II wojną światową szybowisko należące do hr. Elizabeth von Francken-Siersdorff. W latach 30-tych za sprawą żyrowskiej hrabiny powstała szkoła szybowcowa. Po dwóch latach istnienia lotniskiem zainteresowali się wojskowi i ustanowili tam lotnisko zapasowe dla bombowców Luftwaffe. W maju 1945r. w Ligocie Dolnej, miejscowości położonej u stóp Góry Kamiennej na bazie przedwojennej szkoły szybowców utworzono Cywilną Szkołę Pilotów i Mechaników, która wykształciła wielu znanych pilotów. Szkoła na początku 1951 r. została zamknięta, a jej mienie przejął na magazyny Pewex (państwowa firma handlowa sprzedająca za dolary artykuły zagraniczne).

Zasobne w złoża wzgórze nie oparło się również eksploatacji. Na północnym stoku pod koniec XIXw. rozpoczęto wydobywanie wapieni metodą odkrywkową. Wówczas pobudowano szybowy piec wapienniczy, który dzisiaj stanowi cenny zabytek architektury przemysłowej. W 1938 r podczas szkolenia pilot szybowca uderzył w piec ponosząc śmierć. To tragiczne zdarzenie zostało upamiętnione przez ozdobienie pieca płaskorzeźbą Ikara z rozłożonymi skrzydłami. Piec służył do wypału kalcytu (główny składnik kamienia wapiennego w celu otrzymania tlenku wapnia popularnie nazywanego „wapnem palonym”. Ponowne wydobycie wapieni rozpoczęto w 1956 roku. Miąższość eksploatowanych do 1992 roku wapieni wynosiła 18m.

Z chwilą utworzenia rezerwatu wokół kamieniołomu utworzono filtr ochronny, który mimo wszystko został przez zakład naruszony. Niszczenie roślinności oraz emitowane przez zakład pyły miały niekorzystny wpływ na zachowanie zbiorowisk muraw kserotermicznych. To wszystko zadecydowało o zaprzestaniu działalności w obrębie Kamiennej Góry.

Rezerwat "Ligota Dolna” jest dziś unikalnym obiektem florystycznym i faunistycznym, jego dodatkowym walorem jest urozmaicona rzeźba terenu ze skalistymi urwiskami i wychodniami wapieni. Występują tu trzy zbiorowiska roślinne: murawa naskalna, niska i luźna murawa kserotermiczna i murawa kserotermiczna uboga, a także zespół zarośli krzewiastych z ligustrem pospolitym, śliwą tarniną, szakłakiem pospolitym, głogiem jednoszyjkowym i dziką różą. Prawdziwymi rarytasami są: rozchodnik biały, szparag lekarski, chaber miękkowłosy, goździk kartuzek. Z roślin chronionych należy wymienić dziewięćsiła bezłodygowego, orlika pospoliteg i len austiacki. Z mnogością roślin kwiatowych związane jest z występowaniem motyli. Naliczono ich tu prawie 600 gatunków. Spotkać można pazia królowej. Masowo pojawiają się: zmrocznik wilczomlecz, zmrocznik pazik, zawisak tawulec, kraśnik sparcetek, modraszek korydon. Na terenie rezerwatu występuje rzadki gatunek węża - gniewosz plamisty, a także żmija zygzakowata, jaszczurka zwinka. Z ptaków gnieździ się tu: kos, drozd śpiewak, pokląskwa, dzierzba gąsiorek, pokrzewka cierniówka. Teren jest penetrowany przez dziki, sarny i zające.

/ / / 322 m /