Budynek nr 32, ul. Czekoladowa, Wrocław
Mmaciek: Nie raz stojąc w korku w tym miejscu próbowałem zrobić dobre zdjęcie tego budynku, ale jakoś zawsze nie trafiałem na pustą ulicę ;)
Cmentarz Piękna Dolina (dawny), Żagań
Olek Droń: Zdublowane zdjęcie zgłoszone do usunięcia.
Olek Droń: lokalizacja cmentarza do niedawna wiedzieli o nim nieliczni ,jednak został spopularyzowany przez mapy google. Przy okazji ponawiam moją prośbę o założenie na mapie nieistniejących osad Alte Forst Kolonie oraz Kautz :]
Ładownia kolejki linowej (dawna), ul. Broniewskiego Władysława, Żary
Olek Droń: Podmienione . Przepraszam za kłopot
Śnieżka widziana z..., Karpacz
górski: To jest rzadkością, bo o wschodzie słońca (pora i kierunek skąd widać). Często obserwowałem takie zjawisko gdy słońce chyliło się ku zachodowi. Z DK-30 widziałem wielokrotnie między Chmieleniem a Pasiecznikiem , na zjeździe do Barcinka, czy okolic Rybnicy. Z Karpacza można trafić podwójny błysk - od szyb górnego (meteo) i dolneo spodka (restauracja). Obecnie jest łatwiej, bo komórka jest zawsze pod ...
Panoramy i widoki Międzyborza, Międzybórz
Lekok: Tylko pochwalić:)

PRZEWODNIK PO ŻYDOWSKIM WROCŁAWIU
Autor: PP°, Data dodania: 2017-02-19 15:42:28, Aktualizacja: 2017-03-01 09:33:10, Odsłon: 2953

Spotkanie promocyjne "Przewodnika po żydowskim Wrocławiu", odbędzie się 28 lutego (wtorek), o godz. 18.00 w Muzeum Etnograficznym we Wrocławiu przy ul. Traugutta 111/113. Zapraszamy członków Stowarzyszenia.
Publikacja prowadzi nas do miejsc związanych z dziedzictwem kulturowym i historią wrocławskich Żydów.

Znalazły się w niej propozycje tras turystycznych dotyczące historii żydowskiej i przybliżające dzieje najważniejszych obiektów oraz zasłużonych dla społeczności żydowskiej postaci.
Szczególnym walorem przewodnika jest bogaty materiał ilustracyjny zawierający m.in. przedwojenne zdjęcia archiwalne (w tym także obiektów nieistniejących), a także zdjęcia dokumentujące życie tej społeczności po II wojnie światowej, pochodzące ze zbiorów prywatnych, archiwów organizacji żydowskich oraz z portalu Wratislaviae Amici.

Dodatkowym walorem publikacji jest uzupełnienie tekstów o cytaty pochodzące z publikowanych wspomnień wrocławskich Żydów (m.in. Abrahama Aschera, Willy Cohna, Edyty Stein i Waltera Tauska), dotyczące konkretnych miejsc i wydarzeń ważnych dla społeczności żydowskiej Wrocławia.

Autorzy uwzględnili także stan obecny – działalność organizacji żydowskich oraz instytucji związanych z dziedzictwem kulturowym Żydów we Wrocławiu.

Zapraszamy członków Stowarzyszenia.

"Przewodnik po żydowskim Wrocławiu" jest kolejną publikacją autorów po "Z historii Żydów w regionie legnickim" dostępną w języku angielskim i niemieckim.