Bractwo Strzeleckie / Koszary policyjne (projekt), al. Wyzwolenia, Wałbrzych
Tony: Zamieniłem na większy skan.

antypuszka
antypuszka

Jaroslav Vonka

Notki biograficzne

Jaroslav Vonka – ur. 29.3.1875 Hořice koło Hradca Kralove, zm. roku 1952 tamże. Rzeźbiarz, artysta kowal i malarz. Studiował w Akademii Sztuk Pięknych w Dreźnie, Poczdamie i Szkole Rzemiosła Artystycznego w Berlinie. W latach 1903-1937 kierował warsztatem kowalskim w Miejskiej Szkole Rzemiosła i Rzemiosła Artystycznego we Wrocławiu, gdzie powstały kraty i bramy dla budynków Politechniki Wrocławskiej, wrocławskich elektrowni wodnych, szkoły im. cesarzowej Augusty, krematorium na cmentarzu Grabiszyńskim. Wg projektu G. Utingera wykonał kraty we wnętrzu kościoła klasztornego w Branicach. W latach 1921-1922 wykonał kratę otaczającą nagrobek Henryka IV Probusa w kościele Św. Krzyża we Wrocławiu. Wraz z uczniami w roku 1928 i w latach 1935-1938 wykonał drzwi, kraty, świeczniki dla ratusza we Wrocławiu, w latach 1936-1937 kratę bramy na cmentarz ewangelickiego Kościoła Łaski w Jeleniej Górze, aw roku 1937 kraty i świeczniki na klatce schodowej tamtejszego ratusza.

R. Sachs, D. Błaszczyk, U. Ososko,Leksykon śląskich artystów plastyków i twórców rzemiosła artystycznego, Tom 29 powiat wrocławski, Wrocław 2010, s. 73-76.

Jaroslav Vonka, 1875- 1952
Artysta kowal, rzeźbiarz i metaloplastyk. Urodzony w Hořicach w północno-zachodnich Czechach, po ukończenu szkoły średniej rozpoczął pracę w warsztacie ślusarskim w Miletinie, a po uzyskaniu tytułu czeladnika kontynuował naukę w zakładach niemieckich w Lipsku, Dreźnie, Berlinie i Poczdamie. Pierwsze sukcesy artystyczne przyniosła młodemu Vonce praca w berlińskiej firmie Eduarda Pulsa, gdzie powierzono mu prestiżowe projekty związane m.in. z wystawą przemysłową w 1896 r. Brzemienna w skutki okazała się także wieczorowa nauka w Szkole Przemysłu Artystycznego w Berlinie, w klasie rzeźbiarza Fritza Klimscha, jednego z twórców niemieckiej secesji. Kontakt z awangardowym środowiskiem artystycznym rozbudził w Vonce ambicje daleko wykraczające poza użytkową metaloplastykę. Mając już wyrobioną opinię wyróżniającego się kowala artysty, wybrał się w podróż po miastach Europy, szukając odpowiedniego miejsca dla założenia własnego warsztatu. Pracował m.in. w Odessie, Petersburgu, Essen i Brnie. W 1903 r. dwudziestoośmioletni wówczas Jaroslav Vonka przyjął ofertę pracy we Wrocławiu, w nowo powstałej Miejskiej Szkole Rzemiosła Artystycznego. Z tym miastem pozostał związany przez czterdzieści dwa lata. W 1921 r. otrzymał tytuł profesora. Po przejściu na emeryturę w 1937 r. zamieszkał w pobliskiej Sobótce, lecz kontynuował współpracę z macierzystą uczelnią. W roku 1945, po przeżytym dramacie oblężenia Wrocławia, powrócił do Czech, do swych rodzinnych Hořic. Wiekowy i nękany chorobami artysta nie zdołał już niestety wznowić swej niezwykłej twórczości.
Jaroslav Vonka pozostawił po sobie wybitne dzieła metaloplastyki artystycznej we Wrocławiu i na terenie innych miast Śląska. Jest autorem m.in. tak prestiżowych prac jak wystrój wnętrz wrocławskiego Ratusza (1935) i Piwnicy Świdnickiej (1938, 1942), dekoracji obiektów Elektrowni Wodnej na Odrze (1924), ozdobnych krat i detali budynków Politechniki Wrocławskiej (1910), Poczty Głównej (1929) oraz szkoły im. Cesarzowej Augusty (1911). Projektował wystrój i wyposażenie wrocławskich kościołów m.in., kościoła św. Jerzego na Brochowie (1910) oraz kościoła św. Jadwigi na Popowicach (1927, 1934). Dzieła jego autorstwa zachowały się w wielu domach prywatnych. Brał też udział w projektach związanych z restauracją zabytków historycznych. Artysta stworzył własny rozpoznawalny styl, inspirowany ekspresjonizmem, art déco i sztuką ludową-świat fantastyczny, baśniowy i pełen niezwykłych alegorii.

/ Von /
/ / / / / 7 /