Oficyny pałacowe - stajnie

Istnieje częściowo

Po południowo-wschodniej stronie kompleksu pałacowego znajduje się stajnia. Strop wykonano nowatorską wówczas metodą "butelkową", dzięki czemu był on zarazem lekki i wytrzymały. Ponadto w stropie znajdowała się instalacja do pobierania biogazów do celów grzewczych. I jeszcze ciekawostka: żłoby były wykonane z białego marmuru pozyskanego z kamieniołomu Biała Marianna w Kletnie. Z tyłu, za końmi, na ścianach wisiały portrety koni, a nad żłobem wisiały kryształowe zwierciadła, w których konie mogły ...
Po południowo-wschodniej stronie kompleksu pałacowego znajduje się stajnia. Strop wykonano nowatorską wówczas metodą "butelkową", dzięki czemu był on zarazem lekki i wytrzymały. Ponadto w stropie znajdowała się instalacja do pobierania biogazów do celów grzewczych. I jeszcze ciekawostka: żłoby były wykonane z białego marmuru pozyskanego z kamieniołomu Biała Marianna w Kletnie. Z tyłu, za końmi, na ścianach wisiały portrety koni, a nad żłobem wisiały kryształowe zwierciadła, w których konie mogły oglądać swoje podobizny (wg opowieści przewodnika).

Studnia na tle stajni pałacowych.
    Stajnie pałacowe.