Cesarska Droga

Kaiser Weg

Cesarska Droga (niem. Kaiser Weg)
Fragment grzbietowej drogi w najwyższej części Gór Sowich na terenie PKGS. Prowadzi od skrzyżowania ze Średnią Drogą na Jeleniej Polanie, na wys. 815 m, przez Małą Sowę na szczyt Wielkiej Sowy 1015 m. Ma około 2 km dł. przy różnicy wzniesień ok 200 m. Pierwszy odcinek na Małą Sowę jest dość stromy, później droga wznosi się bardzo łagodnie, mijając płytko zagłębione siodło między oboma szczytami Sowy. Przed wierzchołkiem Wielkiej Sowy przy C.D. rosną płaty sztucznie ...
Fragment grzbietowej drogi w najwyższej części Gór Sowich na terenie PKGS. Prowadzi od skrzyżowania ze Średnią Drogą na Jeleniej Polanie, na wys. 815 m, przez Małą Sowę na szczyt Wielkiej Sowy 1015 m. Ma około 2 km dł. przy różnicy wzniesień ok 200 m. Pierwszy odcinek na Małą Sowę jest dość stromy, później droga wznosi się bardzo łagodnie, mijając płytko zagłębione siodło między oboma szczytami Sowy. Przed wierzchołkiem Wielkiej Sowy przy C.D. rosną płaty sztucznie nasadzonej kosodrzewiny, częściowo uschniętej. C.D. stanowi fragment najbardziej uczęszczanego dojścia na Wielką Sowę. prowadzi tędy żółty szlak z Walimia na Wielką Sowę, a od siodła i skrzyżowania dróg miedzy Małą i Wielką Sową niebieski szlak E3 z zagórza Śl. przez Przełęcz Walimską na Wielką Sowę. (Źródło: "Słownik Geografii Turystycznej Sudetów - Góry Sowie" p.red. Marka Staffy)

Droga ze schroniska Sieben-Kurfürstenbaude do wieży Bismarcka ...
    Góry Sowie. Widok na Cesarską Drogę i szczyt Małej Sowy widziany ...