Kamienica nr 5 oficyna

Kamienica mieszczańska wzniesiona w latach 1890-1892. Jako jedna z nielicznych przy pl. św. Sebastiana zachowała pierwotny XIX-wieczny kształt, dekoracje fasady i częściowo stolarkę.
Ściana północno-wschodnia i południowo-wschodnia oficyny z widocznym w przyziemiu narożem wcześniejszej kamiennej budowli, prawdopodobnie wieży rycerskiej. Jak wynika z przeprowadzonych w 2005 r. badań archeologicznych, budowla ta, o znacznej zabudowie, otoczona była suchą fosą i wałem. Był to obiekt wolnostojący wybudowany ...
Ściana północno-wschodnia i południowo-wschodnia oficyny z widocznym w przyziemiu narożem wcześniejszej kamiennej budowli, prawdopodobnie wieży rycerskiej. Jak wynika z przeprowadzonych w 2005 r. badań archeologicznych, budowla ta, o znacznej zabudowie, otoczona była suchą fosą i wałem. Był to obiekt wolnostojący wybudowany jeszcze przed ufortyfikowaniem miasta. Budulec użyty do wzniesienia obiektu – granitowe eratyki – nie występuje w okolicy Opola i musiał być sprowadzony z dalszej okolicy, z rejonu Przedgórza Sudeckiego. W okresie późniejszym został on włączony w system fortyfikacji miejskich.
W 1994 r. wpisana do rejestru zabytków województwa opolskiego. [kitapczy]

Oficyna kamienicy nr 5 przy placu św. Sebastiana.