Szkoła Podstawowa im. Alfonsa Zgrzebnioka

Schule

(...) z kroniki kościelnej dowiadujemy się, że w roku 1890 istniała szkoła murowana z cegły, która znajdowała się obok głównej drogi. To samo źródło podaje, że w roku 1905 w Dziergowicach jest dużo uczniów i rozpoczęto budowę nowej szkoły. Te dane potwierdza niemiecki podręcznik topograficzny, który podaje, że w Dziergowicach w 1905 roku jest 6 klas, 351 uczniów i 4 nauczycieli.
W 1925 roku budynek zostaje oddany do użytku szkolnego, w którym znajdowało się 5 klas lekcyjnych oraz 2 mieszkania dla ...
W 1925 roku budynek zostaje oddany do użytku szkolnego, w którym znajdowało się 5 klas lekcyjnych oraz 2 mieszkania dla nauczycieli. W roku 1930 w szkole wybucha pożar, który najbardziej zniszczył lewą stronę budynku. W wojnie budynek nie ucierpiał zbyt wiele, natomiast zupełnie został wykradziony sprzęt szkolny. Po wojnie w szkole następują kolejne zmiany. Jedno z mieszkań nauczycielskich zostaje zamienione na sale lekcyjne. Trwa wielka gorączka gromadzenia podstawowych pomocy naukowych; papieru, kredy, podręczników, lektur a przede wszystkim ławek szkolnych. Następne wielkie zmiany w szkole zachodzą po śmierci Z. Jezierskiej. Całe prawe skrzydło budynku zostaje wyremontowane i przystosowane do nauki szkolnej. Szkole przybyło miejsca i klas. W tej części budynku uczyły się dzieci młodsze oraz powstała dobrze wyposażona klaso -pracownia do zajęć technicznych. W 1970 roku w szkole ponownie zachodzą wielkie zmiany. W całym budynku instalowane jest centralne ogrzewanie, rozpoczęto budowę sali gimnastycznej, która już rok później została oddana do użytku. Więcej na:

Trzywidokowa pocztówka przedstawiająca: kościół, szkołę oraz plebanię.
    Dziergowice - szkoła, staw, kościół z pomnikiem wojennym i dworzec ...