Dom nr 7, ul. Klimasa Czesława, ks., Wrocław
pavelo: Dzisiaj tj. 19.04 rozpoczęło się wyburzanie budynków. Ciekawe, co tu powstanie...?
ul. 1 Maja, Kowary
chrzan233: Tak, myślę, że taki był zamiar kol. ASL. Poczekajmy na odpowiedź.
Krzyże pokutne - Wiry, Wiry
Danuta B.: W podwrocławskim Turowie kolejny taki krzyż, choć już nie pokutny . No to mamy robotę przy odkręcaniu przypisań.
Zdjęcia niezidentyfikowane (Miłków), Miłków
chrzan233: Zawęziłem, chociaż ostatnia cyfra dość mało czytelna.
Kościół św. Michała Archanioła, Wiry
Jan Feliks Tomczyk: To nie są krzyże pokutne! Ściany szczytowe wiejskich kościołów w średniowieczu bardzo często wieńczono kamiennymi krzyżami, i były to "zwykłe" obiekty podkreślające sakralny charakter budynku. Pierwsze z brzegu przykłady śląskich świątyń na których zachowały się do dziś to kościoły w Mościsku i Grzędach. Inną kwestią jest to, że nawet stojące na ziemi monolityczne krzyże kamienne z okresu średniowiecza ...
Urząd Pocztowy Szprotawa, pl. Komuny Paryskiej, Szprotawa
Popski: Na aukcji obieg 1938 r. Obniżono górne datowanie serii.

Kalendarium rozwoju firmy Thiele & Maiwald
Autor: Antoni Kuczek°, Data dodania: 2016-11-11 11:51:38, Aktualizacja: 2016-11-11 11:51:38, Odsłon: 944

Kalendarium zestawiono na podstawie opracowania z 1925 wydanego przez Thiele & Maiwald
  • 1844 Powstał skromny  warsztat kowalski, prowadzonego przy ul. Mälzstrasse (Połabskiej) przez Ferdynanda Thiele.
  • 1875 Syn Ferdynanda Thiele – August, przyjęty został jako mistrz w poczet kłodzkiego cechu kowalskiego, a później  przejął ojcowski warsztat kowalski, cieszący się już od dłuższego czasu dobrą opinią.
  • 1898 August Thiele zakupił grunty przy dzisiejszej ulicy Königsstrasse (Śląskiej) i zbudował nowoczesną fabrykę, nawiązał współpracy z Karolem Maiwaldem, zawiązana została spółka, w której sprawami technicznymi zajmował się wspólnik, natomiast August Thiele głównie sprawami zbytu.  Zakład zatrudniał  22 pracowników, w tym 1pracownik  biurowy.
  • Pierwsze lata XX wieku Do firmy doszedł kolejny wspólnik i zarazem zięć Augusta Thiele - inż. Hermann Ruffert.
  • 1904 Zakład zatrudniał  – 43pracowników w tym 1 biurowy.
  • 1905 Wybudowano nową odlewnie.
  • 1906 Wybudowano nowy magazyn.
  • 1907 August Thiele przekazał prowadzenie firmy zięciowi- inż. Hermannowi Ruffert, który rozpoczął następny rozdział w działalności fabryki. Nowy właściciel wprowadził kolejne innowacje: produkcję na zlecenie dźwigów towarowych i osobowych, małych urządzeń transportowych (na które zakład uzyskał patent), a także elementów kolejek linowych (do wyciągów narciarskich). Powstała również  maszynownia.
  • 1910 Zakład zatrudniał  89 pracowników w tym 8 urzędników.
  • 1914 Wybudowano budynek biura.
  • 1917 Zbudowano  kotłownie.
  • 1920 Powstała  pracownia konstrukcyjna.
  • 1922 Zakład do napędu użył energii elektrycznej w miejsce pary.
  • 1923 Powstała  prototypownia.
  • 1925 Zakład obchodził swoje 50-lecie. Procentowo realizacja zbytu przedstawiała się następująco: 30% zlecenia lokalne, 65% - Niemcy, 5% - zagranica. Zatrudnienie  202, w tym 28 pracowników biurowych.

/ / / / / 24 /