Dwór w Świdnicy

Schloss III, Gut III

Dwór usytuowany jest w zachodniej części miejscowości, po zachodniej stronie drogi pro­wadzącej z Zielonej Góry do Nowogrodu Bobrzańskiego, około 1,2 km od zjazdu. Do re­zydencji prowadzi gruntowa droga, która na ostatnim 100 m odcinku wysadzona jest po obu stronach lipami. Otoczony od północnego – zachodu i zachodu parkiem, od połu­dnia podwórzem gospodarczym zamkniętym z trzech stron zabudowaniami gospodarczy­mi. Budynek jest użytkowany i pełni funkcję mieszkalną.

W 1851 roku dochodzi do podziału dóbr położonych w północnej części wsi, określa­nych w niemieckich źródłach Gut II, między trzema ich właścicielami. W konsekwen­cji powstaje odrębny trzeci majątek. Nowa rezydencja powstała na terenie istniejącego już w osiemnastym wieku folwarku leśnego. Zlokalizowana została poza wsią w kierunku po­łudniowo-zachodnim, nieopodal drogi prowadzącej ze Świdnicy do Letnicy. Pierwszym posiadaczem majątku był Heinrich von Pannewitz właściciel Górnej Ochli. Z jego ini­cjatywy w roku 1852 wybudowano dwór, w otoczeniu którego urządzono trzyhektarowy park krajobrazowy i rozplanowano podwórze gospodarcze, otoczone zespołem budynków folwarcznych. Heinrich von Pannewitz posiadał dobra do początku lat 90. XIX wieku. W 1880 roku w skład jego majątku wchodził: leśny folwark, cegielnia, wyplatarnia ko­szyków i plantacje wikliny. W 1894 roku posiadłość nabył Arthur von Zastrow, praw­dopodobnie z jego inicjatywy do dworu dobudowano dwukondygnacyjny i dwuosiowy aneks, wzbogacony od frontu półokrągłym ryzalitem. W 1912 roku rezydencję kupił Al­fons Strach, następnie w 1917 roku Karl Herbst, a w 1919 roku von Schlicht, który pozo­staje właścicielem do lat 30. XX wieku. Następnie dobra ponownie dołączono do majątku drugiego. Po 1945 roku budynek zaadaptowano na mieszkania dla pracowników Tuczar­ni świń w Świdnicy. W trakcie tego remontu rozebrano taras ze schodami znajdujący się przy elewacji zachodniej. Otynkowano elewacje zacierając pierwotny kształt i formę wy­stroju architektonicznego.

Dwór zbudowany został w 1852 roku. Budynek nie posiada wyraźnych cech stylowych. Budowla rozplanowana jest rzucie wydłużonego prostokąta urozmaiconego od strony pół­nocnej aneksem i od strony wschodniej półokrągłym ryzalitem narożnym oraz współcze­sną przybudówką na planie prostokąta. Fasada zwrócona jest w kierunku zachodnim. Bry­ła rozczłonkowana jest silnie wysuniętym przed lico ryzalitem, przekrytym dachem stoż­kowym, przylegającym do aneksu od strony wschodniej. W głównej części budynek jest jednokondygnacyjny, pokryty dachem dwuspadowym. Aneks dwukondygnacyjny nakry­ty jest dachem wielospadowym z facjatami. Budowla w całości posadowiona jest na wyso­kich piwnicach. Elewacja frontowa jedenastoosiowa zaakcentowana jest w centralnej czę­ści wprowadzoną w połaci dachu czteroosiową wystawką, zamkniętą trójkątnym szczytem. Środkowa oś prawdopodobnie mieściła dawniej główne wejście do dworu, poprzedzone trasem i schodami prowadzącymi do ogrodu, które zlikwidowano po II wojnie świato­wej. Elewacje artykułowane są gzymsami: cokołowym, kordonowym, podokiennym i oddzielającym poddasze. Otwory okienne parteru ujęte są w opaski zwieńczone prostym naczółkiem, z wyjątkiem okien umieszczonych na piętrze, w aneksie, obramionych gład­ką listwą z uszakami.

Małgorzata Lisiecka
Źródło: "Zamki, dwory i pałace województwa lubuskiego"
Powyższy opis został zaczerpnięty ze strony internetowej Lubuskiego Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków:

Posiadłość w Świdnicy "Rittergut Schweinitz III Kr. Grünberg Schl." ...
    Świdnica - plebania, pałac, pomnik poległych na wojnie