Krynica Morska
Lekok: Dzięki :)
Hotel Kahlberg, ul. Bosmańska, Krynica Morska
Kamienica nr 13 (d. hotel), ul. Moniuszki Stanisława, Głubczyce
Hellrid: AB1935, wskazuje ze Hotel "Deutsches Haus", znajdował się na ulicy AH Strasse 13, pod Josefem Krebsem, także ten adres się pojawia. Czyli dzisiejsza, Moniuszki, niestety nie da się z pocztówek ulicy dojść gdzie to było dokładnie.
Zdjęcia niezidentyfikowane (Wrocław), Wrocław
pavelo: Całkiem możliwe, że ten napis to Heringe. Byłoby dobrze, jakby tak jeszcze sprawdził kol. pietrzepawle w adressbuchach z 1911 lub 1912, czy faktycznie wcześniej też handlowano tam rybami. Jakoś ciężko mi znaleźć inne podobnie wyglądające skrzyżowanie...

Historia komunikacji autobusowej w Jeleniej Górze (część 2)
Autor: bogdanow°, Data dodania: 2016-09-10 20:15:04, Aktualizacja: 2016-09-10 20:15:04, Odsłon: 1309

Wykaz linii autobusowych w Jeleniej Górze (lata 1969-1975)

1. Nowiny Jeleniogórskie, Nr 40, 02.10.1969 (zamiast 6 linii będzie 11 od 01.11.1969 roku)

Linia 1: Z Jeżewa do centrum miasta przedłużona zostanie do końca ul. Mickiewicza, a pętla autobusowa na skrzyżowaniu z ul. Słowackiego przybliży Miejski Ośrodek   Zrowia do Ośrodka Skowronka i Czarnego.Trasę obsługują 4 wozy kursujące w godz. od 5 do 8 i od 13 do 17 co 12 min. (dotychczas co 18 min.), w poz. godzinach co 24 min. (dotychczs co 30 min.)

Linia 2: Trasa od Celwiskozy na ul. Chłopską będzie pokrywała się z nową linią nr 8 (od Celwiskozy do Maciejowej). Dwójka będzie jeździła co 11 min. (zamiast co 24 min.) wyłącznie w szczycie. W pozostałych godzinach trasę będą obsługiwały ósemki.

Linia 3: Trasa od ul. Karola Miarki do Osiedla Łomnickiego będzie czynna wyłącznie w godz. szczytu co 10 min. (dotychczas co 16 min.). W pozostałych porach trasę będzie obsługiwał autobus nr 10 (z ul. Karola Miarki do"Orła" w Mysłakowicach).

Linia 4: Z dworca PKP do Podgórzyna zachowa dotychczasowy przebieg. Zmienia się częstotliwość kursowania wozów poza godzinami szczytów: zamiast co 16 min. kursy co co 32 min., bowiem dojdzie linia nr 11 z Podgórzyna do Kowar.

Linia 5: Z dworca PKP do Sobieszowa pozostanie bez zmian z wyjątkim rozkładu kursów: w szczycie co 16 min., poza szczytem co 32 min. z racji wprowadzenia linii nr 9 do Piechowic.

Linia 6: Linia czynna będzie wyłącznie w godzinach szczytu.

Linia 7: Z Zabobrza do Cieplic przebiegnie inną trasą. Z ul. Różyckiego (nowa pętla autobusowa) ulicami: Legncka, Mostowa, Osiedle Robotnicze, Wojska Polskiego, Armii Czerwonej, 22 Lipca dotrze do ul. 15 Grudnia, stąd ul. Wolności i 1 Maja do Ośrodka Zdrowia w Cieplicach. Zamiast 6 wozów będzie 8 kursujących w szczycie co 9 min., a poza nim co 18 min.

Linia 8: Będzie przebiegała od Celwiskozy do Maciejowej, gdzie w rejonie bazy REDP powstanie pętla. Bez względu na porę dnia ósemka będzie kursowała co 32 min.

Linia 9: Komunikacja przyśpieszona połączy dworzec PKP w Jeleniej Górze z dworcem PKP w Piechowicach. W okresie szczytu ruch obsługują 4 wozy co 22 min., poza szczytem 2 wozy co 44 min. Dziewiątka będzie pokrywała się z piątką, dla której końcowy przystanek uruchomiono naprzeciw siedziby MRN w Sobieszowie. Przystanki: Dworzec Główny, ul. Kochanowskiego przy teatrze, pl. Bieruta, koło "Małej Poczty", przy zajezdni, przy "Strzeleckiej Górze", przy aptece "Pod Koroną", na skrzyżowaniu ul. Mireckiego i 22 Lipca, przy Sanatorium MSW, naprzeciw budynku MRN w Piechowicach. W Piechowicach autobusy zatrzymywać się będą na przystankach PKS-u.

Linia 10: Pobiegnie jak trójka z ul. Karola Miarki do Osiedla Łomnickiego i pobiegnie dalej przez Wojanów, Łomnicę koło Fabryki Porcelany do "Orła" w Mysłakowicach.

Linia 11: Połączy Cieplice (Apteka "Pod Koroną") przez Podgórzyn, Sosnówkę, Miłków, Karpacz (skrzyżowanie do Ścięgien koło dworca PKP), Ścięgny i Krzaczyny z Kowarami. Końcowy przystanek za Fabryką Filtrów Technicznych w Kowarach Górnych. W szczycie linię będą obsługiwały 3 wozy co 42 min., poza szczytem 1 wóz co 2 godziny.

2. Nowiny Jeleniogórskie, Nr 28, 10.07.1970

Linia 1: Mickiewicza – Wojska Polskiego – Świerczewskiego – pl. Bieruta – pl. Stalingradu – Sobieskiego – Podwale – Mostowa – – Grunwaldzka – Jeżów Sudecki (ul. Południowa), 26 kursów w szczycie i 12 kursów poza szczytem (wzrost o 4 kursy).

Linia 2: Celwiskoza – Pstrowskiego – Wojska Polskiego – Wincentego Pola – Chłopska (Grabarów) – Maciejowa – Komarno. Do ul. Chłopskiej 38 kursów w szczycie i 34 kursy poza szczytem (zamiast 35 i 27), do Maciejowej 29 kursów w szczycie i 11 kursów poza szczytem, do Komarna: 10 kursów w szczycie i 5 kursów poza szczytem.

Linia 3: Osiedle Pomorskie – Fabryczna – Sobieskiego – Mostowa – Osiedle Robotnicze – Drzymały – Wincentego Pola – Łomnicka – Łomnica – Mysłakowice. Do ul. Przybocznej 34 kursy w szczycie i 25 kursów poza szczytem, do Mysłakowic 25 kursów w szczycie i 21 kursów poza szczytem.

Linia 4: Dworzec PKP – 1 Maja – Wojska Polskiego – Wolności – Cieplice – Podgórzyn (dotąd przez pl. Bieruta), 28 kursów w szczycie i 30 kursów poza szczytem.

Linia 5: Dworzec PKP – 1 Maja – Wojska Polskiego – Wolności – Cieplice – Sobieszów (dotąd przez pl. Bieruta), 23 kursy w szczycie i 31 kursów poza szczytem.

Linia 6: Dworzec PKP – 1 Maja – Wojska Polskiego – Armii Czerwonej – 22 Lipca – pl. Bieruta – Cieplice (pętla). Kursy od godz. 5 do 20 (dotychczas w godz. szczytu), 50 kursów w szczycie i 26 kursów poza szczytem.

Linia 7: Zabobrze – Mostowa – Osiedle Robotnicze – Wincentego Pola – Wojska Polskiego – Armii Czerwonej – 22 Lipca – pl. Bieruta – Wolności – Cieplice (ul. Sprzymierzonych); potem kursy przez ul. Różyćkiego, most, ul. Złotniczą, 44 kursy w szczycie i 38 kursów poza szczytem.

Linia 8: Zabobrze – Legnicka – Mostowa – Podwale – Sobieskiego – pl. Stalingradu – Wolności – zajezdnia. Kursy w dni robocze od 5 do 20, 41 kursów w szczycie i 14 kursów poza szczytem.

Linia 9: Dworzec PKP – 1 Maja – Wojska Polskiego – Wolności – Cieplice – Sobieszów – Dworzec PKP w Piechowicach (dotąd przez pl. Bieruta), 27 kursów w szczycie i 13 kursów poza szczytem.

3. Ziemia Jeleniogórska – Informator Turystyczny, 1972

Linia 1: Mickiewicza – Wojska Polskiego – Świerczewskiego – pl. Stalingradu – Sobieskiego – Grunwaldzka – Jeżów Sudecki.

Linia 2: Celwiskoza – Karola Miarki – Pstrowskiego – Wojska Polskiego – Wincentego Pola – Chłopska – Maciejowa – Komarno.

Linia 3: Celwiskoza – Karola Miarki – Sobieskiego – Podwale – Mostowa – Legnicka – Zabobrze – Złotnicza – Wincentego Pola – Łomnicka – Łomnica – Mysłakowice.

Linia 4: Dworzec PKP – 1 Maja – Wojska Polskiego – Matejki – Wolności – 1 Maja – Komuny Paryskiej – Podgórzyn.

Linia 5: Dworzec PKP – 1 Maja – Wojska Polskiego – Matejki – Wolności – 1 Maja – Komuny Paryskiej – 22 Lipca – Mireckiego – – Cieplicka – Sobieszów.

Linia 6: Chłopska – Wincenego Pola – Drzymały – Osiedle Robotnicze – Mostowa – Podwale – pl. Stalingradu – pl. Bieruta – Świerczewskiego – Wojska Polskiego – Wolności – 1 Maja – Apteka (pętla).

Linia 7: Zabobrze – Złotnicza – Wincentego Pola – Wojska Polskiego – Wolności – 1 Maja – Kilińskiego – Jagiellońska – Sprzymierzonych (Cieplice).

Linia 8: Zabobrze – Legnicka – Mostowa – Podwale – pl. Stalingradu – pl. Bieruta – Świerczewskiego – Wojska Polskiego – Wolności – 1 Maja – Komuny Paryskiej – 22 Lipca – Mireckiego – Wojcieszyce.

Linia 9: Zabobrze – Legnicka – Mostowa – Podwale – pl. Stalingradu – pl. Bieruta – Świerczewskiego – Wojska Polskiego – Wolności – 1 Maja – Komuny Paryskiej – 22 Lipca – Mireckiego – Cieplicka – Piotrowicka – Żymierskiego (Piechowice).

Linia 10: Zabobrze – Legnicka – Mostowa – Podwale – pl. Stalingradu – pl. Bieruta – Świerczewskiego – Wojska Polskiego – Wolności – 1 Maja – Komuny Paryskiej – Osiedle Fampy (Cieplice).

Linia 11: Goduszyn – obwodnica – Sobieskiego – pl. Stalingradu – pl. Bieruta – Świerczewskiego – Wojska Polskiego – Wincentego Pola – Łomnicka – Wojanów.

4. Plan Jeleniej Góry i Cieplic Śl.-Zdroju, 1975

Linia 1: Orzeszkowej – Mickiewicza – Wolności – pl. Bieruta – pl. Stalingradu – Podwale – Grunwaldzka – Jeżów Sudecki.

Linia 2: Celwiskoza – K. Miarki – Spółdzielcza – Pstrowskiego – Wolności – al.Wojska Polskiego – W. Pola – Chłopska – Maciejowa – Komarno.

Linia 3: Celwiskoza – K. Miarki – Sobieskiego – Podwale – Grunwaldzka – Legnicka – Racławicka – Różyckiego – Złotnicza – W. Pola – Łomnicka – Łomnica – Mysłakowice.

Linia 4: Dworzec Gł. – 1 Maja – al. Wojska Polskiego – Matejki – al. 15 Grudnia – pl. Bieruta – Wolności – Cieplice – 1 Maja – Komuny Paryskiej – Podgórzynska – Podgórzyn.

Linia 5: Dworzec Gł. – 1 Maja – al. Wojska Polskiego – Matejki – al. 15 Grudnia – pl. Bieruta – Wolności – Cieplice – 1 Maja – Komuny Paryskiej – 22 Lipca – Staszica – Pułaskiego – Mireckiego – Sobieszów.

Linia 6: Chłopska – W. Pola – Drzymały – Osiedle Robotnicze – Podwale – pl. Stalingradu – pl. Bieruta – Wolności – Cieplice – 1 Maja.

Linia 7: Racławicka – Różyckiego – Złotnicza – W. Pola – al. Wojska Polskiego – Wolności – Cieplice – 1 Maja – Kilińskiego – Jagiellońska – Zjednoczenia Narodowego.

Linia 8: Różyckiego – Racławicka – Legnicka – Grunwaldzka – Podwale – Sobieskiego K. Miarki – Spółdzielcza – Pstrowskiego – Wolności – Cieplice – 1 Maja – Komuny Paryskiej – 22 Lipca – Mireckiego – Kopernika – Sadowa – Wojcieszyce.

Linia 9: Dworzec Gł. – 1 Maja – al. Wojska Polskiego – Wolności – Cieplice – 1 Maja – Komuny Paryskiej – 22 Lipca – Pułaskiego – Mireckiego – Sobieszów – Piechowice – Górzyniec (linia pośpieszna).

Linia 10: Różyckiego – Racławicka – Legnicka – Grunwaldzka – Podwale – Sobieskiego – K. Miarki – Pstrowskiego – Wolności – Cieplice – 1 Maja – Komuny Paryskiej – Podgórzyńska (tylko w dni robocze).

Linia 11: Goduszyńska – K. Miarki – Sobieskiego – Podwale – Grunwaldzka – Legnicka – Racławicka – Różyckiego – Złotnicza – W. Pola – Łomnicka – Wojanów (tylko w dni robocze).

/ / / /
/ /