Wieża widokowa

Zamek Karpień (ruiny)

Karpiak (775 m n.p.m.)

Karpenstein

Karpiak – wzniesienie 775 m n.p.m. w południowo-zachodniej Polsce, w Sudetach Wschodnichch, w Górach Złotych. Na szczycie Karpiaka znajdują się pozostałości po dawnym zamku. Zamek został zdobyty i spalony przez husytów w 1428 roku podczas wojen husyckich. Zamek do roku 1513 pozostawał siedzibą rycerzy rozbójników, kiedy to całkowicie został zniszczony i od tamtego okresu pozostał w ruinie. Do obecnych czasów zachowały się niewielkie pozostałości murów i fundamentów. Nie zachowały się ślady innych ...
Karpiak – wzniesienie 775 m n.p.m. w południowo-zachodniej Polsce, w Sudetach Wschodnichch, w Górach Złotych. Na szczycie Karpiaka znajdują się pozostałości po dawnym zamku. Zamek został zdobyty i spalony przez husytów w 1428 roku podczas wojen husyckich. Zamek do roku 1513 pozostawał siedzibą rycerzy rozbójników, kiedy to całkowicie został zniszczony i od tamtego okresu pozostał w ruinie. Do obecnych czasów zachowały się niewielkie pozostałości murów i fundamentów. Nie zachowały się ślady innych przy zamkowych budowli.

W 1885 roku na wzniesieniu w obrębie murów zamku zbudowano drewniana wieżę widokową, którą rozebrano w latach 1899-1900

Podczas wykopalisk Karl Wehse kazał zrobić kamienną ławę i wykuć napis LOUIS SCHADOW PLATZ które do dziś widnieją na ławce. Za wikipedią.

Góry Złote, widok ze zboczy Strzybnika.
    Zejście z Królówki w kierunku Karpiaka. W dali widać zarysu ruiny ...