Pomnik w hołdzie kombatantom

Kamień pamiątkowy

Pomnik poległych w I wojnie światowej (Bytom Odrzański)

Dąb pamięci

Park dra Władysława Morasiewicza

Fosa miejska, Hindenburgpromenade

Park dra Władysława Morasiewicza przy ul. Adama Mickiewicza w Bytomiu Odrzańskim znajduje się w miejscu dawnej fosy miejskiej otaczającej miasto w średniowieczu. Na początku XIX wieku rozpoczęto likwidację umocnień hamujących rozwój terytorialny miasta: wyburzono bramy, rozebrano palisady, zniwelowano wały a pozyskana przy tym ziemia posłużyła do zasypania fos. Park nosi imię doktora Morasiewicza, który przez 45 lat leczył mieszkańców Bytomia. Przypomina o tym obelisk znajdujący się przy wejściu ...
Park dra Władysława Morasiewicza przy ul. Adama Mickiewicza w Bytomiu Odrzańskim znajduje się w miejscu dawnej fosy miejskiej otaczającej miasto w średniowieczu. Na początku XIX wieku rozpoczęto likwidację umocnień hamujących rozwój terytorialny miasta: wyburzono bramy, rozebrano palisady, zniwelowano wały a pozyskana przy tym ziemia posłużyła do zasypania fos. Park nosi imię doktora Morasiewicza, który przez 45 lat leczył mieszkańców Bytomia. Przypomina o tym obelisk znajdujący się przy wejściu do parku. Życiorys doktora dostępny jest na stronie . W roku 2009 w parku posadzono dąb pamięci porucznika Jerzego Selwańskiego Powałło zamordowanego w Charkowie w roku 1940. We wschodniej części parku, w miejscu dawnego pomnika poległych w I wojnie światowej, znajduje się pomnik w hołdzie kombatantów Rzeczypospolitej Polskiej.

Park w Bytomiu Odrzańskim.
    Bytom Odrzański, pomnik wojenny.