Most Dolny

Pierwszy most w tym miejscu powstał najpóźniej w XIII w.

Pierwszy most w tym miejscu powstał najpóźniej w XIII w., kiedy zbudowano miasto, a obecną ulicą Batorego prowadziła jedna z dwóch głównych dróg z i do miasta. Zapewne był to most drewniany.
W 1702 r. mistrz murarski Ferdynand Kriesel wybudował nowy most, który stał mniej więcej na przedłużeniu uliczki prowadzącej bezpośrednio przy elewacji zakładu "Pionier" i sklepu komputerowego. W 1810 r. konstrukcję wyremontowano, ale już w 1842 zdecydowano o powstaniu nowego mostu, ponieważ dotychczasowy był tak wąski, "że bydło pociągowe, które na nim się spotykało, spychało na bok i nierzadko przez balustradę spadało w dół".
Budowę rozpoczęto 19 lipca 1854 r. na koszt skarbu państwa, pracami kierował królewski inspektor budowlany Paul Müller, a wykonawcą był mistrz murarski Leopold Schweitzer. 15 września uroczyście położono kamień węgielny. Na "pierwszym filarze czołowym" umieszczono kamień z datą "1854", który wskazywał najwyższy poziom wody. 10 listopada most oddano do użytku, a w następnym roku założono balustradę. Również w 1855 r. z mostu usunięto dwie figury świętych Jakuba i Jana Nepomucena, które po odnowieniu umieszczono przed główną bramą nowego cmentarza komunalnego, a później w narożach nekropolii. Można podejrzewać, że pochodzą one z mostu z 1702 r. W ich postumentach znajdują się płyty z herbami i w sporej części nieczytelnymi napisami. Projektanci nowego mostu założyli, że figury znów staną przy moście i z historycznego punktu widzenia jest to decyzja słuszna i godna pochwalenia.
Most zawiera pewną ciekawostkę, otóż w jego dolnej części od strony centrum Prudnika znajduje się piaskowcowy kamień ze słabo czytelnym napisem. Jest to albo kamień węgielny, albo wspomniany wcześniej wyznacznik maksymalnego poziomu wody.
Działania II wojny światowej oszczędziły most. Wycofujący się Niemcy nie wysadzili go. Kilkadziesiąt lat temu poszerzono górną platformę mostu, dzięki czemu powstało miejsce na szersze chodniki.

Andrzej Dereń

/ / / / /