Ogród przy dawnym domu zdrojowym

Dom zdrojowy (dawny)

Etablissement Badehaus

Istnieje częściowo

Olbrachcice Wlk. były niegdyś miejscowością uzdrowiskową, w której istniało źródło wody uważanej za leczniczą. Źródło zostało zagospodarowane przez magistrat Ząbkowic. Wkrótce zbudowano dom zdrojowy, który w 1752 r. określono mianem podupadłego. Nowy dom zdrojowy, istniejący do dziś, wybudowano około 1815 r., a obok niego urządzono rozległy ogród. .J.E. Knie tak opisuje w swojej pracy z 1845 r. to miejsce: „We wsi zakład kąpielowy , źródło siarkowe, znane i słynne już od XVI wieku, jako pomocne ...
Olbrachcice Wlk. były niegdyś miejscowością uzdrowiskową, w której istniało źródło wody uważanej za leczniczą. Źródło zostało zagospodarowane przez magistrat Ząbkowic. Wkrótce zbudowano dom zdrojowy, który w 1752 r. określono mianem podupadłego. Nowy dom zdrojowy, istniejący do dziś, wybudowano około 1815 r., a obok niego urządzono rozległy ogród. .J.E. Knie tak opisuje w swojej pracy z 1845 r. to miejsce: „We wsi zakład kąpielowy , źródło siarkowe, znane i słynne już od XVI wieku, jako pomocne przy artretyzmie, osłabieniu, wyczerpaniu i skurczach oraz innych chronicznych chorobach. Obecny, wygodny dom kąpielowy istnieje od 25 lat, obok znajduje się piękny park, a miejscowość jest ulubionym miejscem wypoczynku ząbkowiczan . Do picia wytryska źródło czystej , krystalicznej wody, z niewielką zawartością żelaza” . Kronika Olbrachcic z 1852 r. mówi również na ten temat, co następuje: „Miejscowość Olbersdorf w powiecie ząbkowickim leżąca nad Jadkową , należy do miasta Ząbkowice i zarządzana jest samodzielnie przez magistrat . W 1681 roku w dolnej części wsi przy dzisiejszym Domu Kąpielowym, odkryto źródło wód siarkowych , gdzie magistrat ząbkowicki nakazał założenie zakładu kąpielowego z wannami i prawem wyszynku” .Leczono tutaj m. in. gościec, artretyzm i podagrę. Tak było do lat 60. XIX w., kiedy to, prawdopodobnie na skutek zaniku źródła, zakład kąpielowy został sprzedany w ręce prywatne, ale funkcjonował nadal jako restauracja i kawiarnia „Badehaus”, aż do ostatniej wojny. (źródło: z tablicy informacyjnej przy kościele)

Dom rozrywki Langersa z pozdrowieniami z węgierskiego ogródka ...
    Piekarnia ze sklepem, siedziba Fuhrmanna, Etablissement Badehaus ...