Inkubator Technologiczny Efektywności Energetycznej w Budownictwie

NEUGEBAUER Söhne B. Färberei NEUGEBAUER Söhne B. Weberei

Przebudowana była hala tkacka w Zespole Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Bielawie. W obiekcie, który po modernizacji ma zużycie energii bliskie zeru, powstały warsztaty do nauczania budownictwa niskoenergetycznego. Unikatową na skalę kraju inwestycję o wartości 2 mln zł zrealizował powiat dzierżoniowski. Wsparło ją miasto Bielawa kwotą 500 tys. zł pozyskaną na ten cel z niemieckiej fundacji ochrony środowiska DBU. Inkubator technologiczny efektywności energetycznej w budownictwie to pierwszy ...
Przebudowana była hala tkacka w Zespole Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Bielawie. W obiekcie, który po modernizacji ma zużycie energii bliskie zeru, powstały warsztaty do nauczania budownictwa niskoenergetycznego. Unikatową na skalę kraju inwestycję o wartości 2 mln zł zrealizował powiat dzierżoniowski. Wsparło ją miasto Bielawa kwotą 500 tys. zł pozyskaną na ten cel z niemieckiej fundacji ochrony środowiska DBU. Inkubator technologiczny efektywności energetycznej w budownictwie to pierwszy obiekt w Polsce o prawie zerowym zapotrzebowaniu na energię, w którym znajdują się stanowiska do praktycznej nauki budownictwa niskoenergetycznego. Innowacyjna baza dydaktyczna powstała w przyszkolnej, dawnej hali tkackiej, która była nieużytkowana przez wiele lat. Tutaj młodzież, ale też osoby dorosłe będą się uczyć, jak ocieplać ściany, montować okna i drzwi oraz wykonywać izolacje tarasów i dachów przy użyciu najnowszych, energooszczędnych technologii. Poza tym uczniowie i kursanci w praktyce poznają zasady wykonywania i izolowania instalacji c.o., c.w.u. i wentylacji czy montażu kolektorów słonecznych i modułów fotowoltaicznych

Bielawa. Inkubator Technologiczny Efektywności Energetycznej w ...
    Bielawa. Inkubator do nauki budownictwa przyszłości w zespole ...