August von Parseval (1861-1942)

1910 - Sterowiec Parseval PL-5 w Polanicy-Zdroju

Sensację wśród kuracjuszy wzbudził sprowadzony do Polanicy w lipcu 1910 r. sterowiec, Parseval PL 5 który nadleciał od strony Kłodzka, po czym gładko i pewnie wylądował w Parku Zedlitza (ob. Park Szachowy). „Z bliska i z daleka zbiegły się masy ludzi. Niektórzy na piechotę, inni koleją, wozami lub samochodami – zebrało się wtedy tysiące gapiów” (ze wspomnień dr. Franza Klose). Parseval PL 5 był 40-metrowym sterowcem sportowym z otwartą gondolą dla kierownika lotu i jego zastępcy oraz dwóch pasażerów. ...
Sensację wśród kuracjuszy wzbudził sprowadzony do Polanicy w lipcu 1910 r. sterowiec, Parseval PL 5 który nadleciał od strony Kłodzka, po czym gładko i pewnie wylądował w Parku Zedlitza (ob. Park Szachowy). „Z bliska i z daleka zbiegły się masy ludzi. Niektórzy na piechotę, inni koleją, wozami lub samochodami – zebrało się wtedy tysiące gapiów” (ze wspomnień dr. Franza Klose). Parseval PL 5 był 40-metrowym sterowcem sportowym z otwartą gondolą dla kierownika lotu i jego zastępcy oraz dwóch pasażerów. Sterowiec od grudnia 1909 r. odbył ponad 150 podróży, a następnie 16 czerwca 1911 r. nieszczęśliwie spłonął na lotnisku Hann.Münden. [bynio]

Polanica Zdrój. "Parseval" nad uzdrowiskiem w 1910 roku. Była ...
    Dom Zdrojowy w Polanicy-Zdroju i sterowiec.