PP: Nie wiem co odpowiedzieć, w czym jest błąd?
ul. 11 Listopada, Katowice
Zdzisław K.: 19 maja 2024 ? . Popraw.
ul. Spacerowa, Kamienna Góra
chrzan233: Dzięki, przypisałem do ul. Spacerowej.
ul. Zapolskiej Gabrieli, Wrocław
PP: Słup propagandowy wymieniony w przypisaniach prawdopodobnie był rekwizytem dla potrzeb filmu. Brak mu proporcji rzeczywistych obiektów, które miał wyobrażać.
Chudini: Na 99,99% tak

Rogówek - wieś na uboczu

O połowę zmniejszymy oddziaływanie bakterii na chorego, jeśli położymy obok niego gałązki jodły, jałowca, sosny czy jesionu. Leczenie lasem - silvoterapia - staje się coraz bardziej popularne. Przyroda to bogactwo, z którego można czerpać pełnymi garściami także na ziemi kłodzkiej.
Zachowało się tutaj sporo wsi, o których można powiedzieć z ręką na sercu, że są ekologiczne. Należy do nich m.in. Rogówek (380-400 m n.p.m.). Prowadzi tutaj tylko boczna droga, wieś leży więc poza trasami komunikacyjnymi, ale w dogodnym miejscu. Położona jest w kotlinowym obniżeniu utworzonym przez spływające ze zboczy i łączące się u dołu potoki. Od strony północnej i północno-zachodniej otoczona jest lasem. Z okolicznych wzgórz można podziwiać widoki m.in. na Dolinę Białej Lądeckiej. Zawsze była to mała wieś. I taka pozostała do dzisiaj - liczy tylko kilka zagród. Powstała jako wieś przedlokacyjna, a więc przed połową XIII wieku. Długo była w rękach augustianów, a potem jezuitów. Ciekawostką jest, że w 1782 roku należała do hrabiego Fryderyka Wilhelma von Redena, nazywanego romantycznym ministrem, choć zajmował się przemysłem ciężkim. Tytuł hrabiego otrzymał w 1786 roku za zasługi w rozwoju górnośląskich hut i kopalni. Na "emeryturze" zamieszkał w Bukowcu (Karkonosze), w którym stworzył romantyczny park. Zajął się tym, co najbardziej lubił - chodzeniem po górach i upiększaniem swego romantycznego "królestwa". Nadzorował też majątki na ziemi kłodzkiej. Zapewne był więc i w Rogówce, która ze względu na malowniczość zawsze była warta odwiedzenia. Prowadzi tędy czarny szlak im. Jana Szczypińskiego z Bystrzycy Kłodzkiej przez Ołdrzychowice Kłodzkie i niezwykle pięknie położoną Przełęcz Droszkowską do Złotego Stoku. Rogówkę warto odwiedzić szczególnie na przełomie maja i czerwca, gdy kwitnie pełnik europejski (Trollis europaeus). Jest to bylina z rodziny jaskrowatych o bardzo okazałych, kulistych, złocistożółtych kwiatach. Występuje głównie na wilgotnych łąkach w strefie umiarkowanej. Tak bardzo upodobała sobie ziemię kłodzką, że w końcu stała się jej symbolem zyskując miano "róży kłodzkiej". Należy do cennych roślin ogrodowych, ale - uwaga! - jest prawnie chroniona i ma trujące korzenie. Do Rogówki najlepiej dojechać z Ołdrzychowic Kłodzkich kierując się na Jaszkową Górną. Przed Droszkowem należy skręcić w lewo. Na podstawie przewodnika dla dociekliwych "Gminy Kłodzko skarby i osobliwości" autorstwa Marka Perzyńskiego. Pow.121 hektarów.

Wyszukał - Zbigniew Waluś

/ / /