Pomnik Austriaków i Sasów poległych w bitwie pod Dobromierzem

Plany bitwy pod Dobromierzem (1745r.)

Bitwa pod Dobromierzem

Schlacht bei Hohenfriedeberg

Bitwa pod Dobromierzem (niem. Schlacht bei Hohenfriedeberg, tak zwana w literaturze światowej) rozegrała się 4 czerwca 1745 roku podczas drugiej wojny śląskiej w ramach szerszych zmagań wojny o sukcesję austriacką między wojskami pruskimi dowodzonymi osobiście przez króla Prus Fryderyka II a wojskami koalicji austriacko-saskiej pod dowództwem księcia Karola Lotaryńskiego, wspieranego przez wodza saskiego księcia Jana Adolfa von Sachsen-Weissenfels.
W bitwie Austriacy stracili 10 300 żołnierzy, Sasi 2900, a Prusacy 4800. W ręce pruskie wpadło 76 chorągwi i sztandarów oraz 66 dział i wielu jeńców. Bitwa ta jednak, wbrew oczekiwaniom Fryderyka II, nie przyniosła zmiany nieprzejednanego stanowiska władczyni Austrii Marii Teresy wobec kwestii przynależności Śląska i nie zakończyła toczącej się wojny. Więcej na:

Bitwa pod Dobromierzem. Obraz niemieckiego malarza batalisty . ...
    Wizualizacja bitwy oraz szlak przemarszu wojsk spod Ząbkowic Śląskich ...