Pomnik w hołdzie Cystersom

Stacja I - Pożegnanie Jezusa z Matką Bożą w Betanii
Budynek nr 4-16

ul. Brokoffa Maksymiliana

Nazwa najprawdopodobniej nie mająca związku z lokalizacją ulicy. Chyba, że uznamy, iż znajduje się ona naprzeciwko elewacji krzeszowskiej bazyliki - na której znajdują się rzeźby autorstwa Brokoffa. Maksymilian Brokoff (niem. Ferdinand Maximilian Brockhof (Prokoff)) (urodzony 1688 w (niem. Rothenhaus b. Komotau), zmarły w 1731 roku w Pradze (niem. Prag)) w 1729 roku wykonał między innymi rzeźby Mojżesza i Grzegorza na fasadzie kościoła NMP. Już w 1730 opuścił z powodu złego stanu zdrowia Krzeszów, ...
Nazwa najprawdopodobniej nie mająca związku z lokalizacją ulicy. Chyba, że uznamy, iż znajduje się ona naprzeciwko elewacji krzeszowskiej bazyliki - na której znajdują się rzeźby autorstwa Brokoffa. Maksymilian Brokoff (niem. Ferdinand Maximilian Brockhof (Prokoff)) (urodzony 1688 w (niem. Rothenhaus b. Komotau), zmarły w 1731 roku w Pradze (niem. Prag)) w 1729 roku wykonał między innymi rzeźby Mojżesza i Grzegorza na fasadzie kościoła NMP. Już w 1730 opuścił z powodu złego stanu zdrowia Krzeszów, umarł w marcu następnego roku. Uczniowie Brokoffa - Antoni Dorazil (Czech) i Jerzy Gode (rzeźbiarz z Wrocławia) ukończyli wykonanie rzeźb na fasadzie kościoła NMP w 1733 roku,
źródło: - FM