Przystanek kolejowy Dłużnica (dawny)

Dłużnica

Rothfest

Miejscowość Dłużnica to część miejscowości.
Kod GUS TERYT miejscowości Dłużnica to 0494640.
Miejscowość podstawowa dla Dłużnica to Bodzanów.

Dłużnica to obecnie część Bodzanowa, która już przed wojną należała do Rudawy. Nazwa Dłużnica przeniesiono ze znajdującej się po tej stronie Białej stacji kolejowej, skąd odchodziła bocznica do papierni w Rudawy (papiernia funkcjonowała pod nazwą Dłużnicka Fabryka Tektury (!)). Pierwotnie do 1947 r. nazwę Dłużnica nosił Bodzanów, co było prostym tłumaczeniem ...

Dłużnica to obecnie część Bodzanowa, która już przed wojną należała do Rudawy. Nazwa Dłużnica przeniesiono ze znajdującej się po tej stronie Białej stacji kolejowej, skąd odchodziła bocznica do papierni w Rudawy (papiernia funkcjonowała pod nazwą Dłużnicka Fabryka Tektury (!)). Pierwotnie do 1947 r. nazwę Dłużnica nosił Bodzanów, co było prostym tłumaczeniem nazwy niemieckiej Langendorf.