Budynek nr 8
Budynek nr 1
Kamienica nr 38

ul. Witosa Wincentego

Dawniej

Friedrichstrasse

Po raz pierwszy pojawia się w 1743 roku, na planie sporządzonym w związku z nadaniem praw miejskich Nowej Soli. W połowie XIX wieku była już częściowo zabudowana, a w 1885 wybrukowana.
Kilkakrotnie zmieniała się nazwa ulicy. Założona jako Neustadt czyli Nowe Miasto, w 1843 roku, w związku z obchodami 100-lecia nadania praw miejskich Nowej Soli, otrzymała miano Friedrichstrasse, na cześć Fryderyka Wielkiego. Należały do niej w tym czasie także obecne ulice Głowackiego oraz Żwirki i Wigury, które ...
Kilkakrotnie zmieniała się nazwa ulicy. Założona jako Neustadt czyli Nowe Miasto, w 1843 roku, w związku z obchodami 100-lecia nadania praw miejskich Nowej Soli, otrzymała miano Friedrichstrasse, na cześć Fryderyka Wielkiego. Należały do niej w tym czasie także obecne ulice Głowackiego oraz Żwirki i Wigury, które dopiero w pierwszej połowie naszego stulecia wydzielono jako Julius-Kopp-Strasse i Preußstrasse. Po wojnie Friedrichstrasse nazwano początkowo imieniem prezydenta Stanów Zjednoczonych Franklina Delano Roosevelta, w latach 50-tych przemianowano ją na Feliksa Dzierżyńskiego. W 1991 roku patronem ulicy został Wincenty Witos, ludowiec, trzykrotny premier II Rzeczpospolitej. Za:

Ulica Wincentego Witosa, dawniej Friedrichstrasse.
    Ulica Wincentego Witosa w Nowej Soli.