Skwer

Nowosolska Aleja Gwiazd

Dom nr 4-4a

ul. Korzeniowskiego Józefa Konrada

Dawniej

Am Oderdamm

Ulica Korzeniowskiego to jedna ze starszych ulic w Nowej Soli. Początkowo była to droga gruntowa prowadząca do kanału portowego, w którym cumowały rybackie łodzie. Zabudowę ulicy tworzyło kilka małych domów. Uliczka biegnie koroną wału przeciwpowodziowego i była świadkiem wielu powodzi, m.in. w 1903, 1997 i 2010. Uliczkę z leżącym pod nią wałem wielokrotnie poddawano modernizacjom:
- koniec XIX w.: umocnienie wału, utwardzenie drogi, obsadzenie jej kasztanowcami,
- lata 30. XX w.: podwyższenie wału z ulicą,
- lata 70. XX w.: umocnienie wału i nabrzeża, budowa przystani dla jednostek pasażerskich,
- lata 2006-2007: budowa ściany przeciwpowodziowej, podwyższenie poziomu ulicy, budowa nowej przystani pasażerskiej z ruchomymi pomostami.
Jedną z atrakcji ulicy jest umieszczona w jej nawierzchni Aleja Gwiazd z odciskami dłoni znanch nowosolan i gości Dni Solan.
Petroniusz w oparciu o "Nowosolskie ulice", tom 2 (H-K), Andrzejewski T. Gącarzewicz M, Muzeum Miejskie, Nowa Sól 2010.

Nowa Sól, ul. Józefa Konrada Korzeniowskiego.
    Nowa Sól, promenada nad Odrą.