Plac ćwiczebny Poligon

Dawny plac ćwiczeniowy zwany potocznie poligonem, na którym znajdowały się elementy infrastruktury energetycznej min. słupy energetyczne o zmniejszonej wysokości oraz inne elementy infrastruktury. Plac służył głównie uczniom technikum energetycznego uczących się fachu. W czasie swojej świetności plac był ogrodzony i prowadziła do niego utwardzona bitumiczna droga od strony ul. 1go Maja (zlikwidowana podczas budowy Galerii Victoria). Dziś teren nie jest ogrodzony i jest opustoszały. Prawdopodobnie ...
Dawny plac ćwiczeniowy zwany potocznie poligonem, na którym znajdowały się elementy infrastruktury energetycznej min. słupy energetyczne o zmniejszonej wysokości oraz inne elementy infrastruktury. Plac służył głównie uczniom technikum energetycznego uczących się fachu. W czasie swojej świetności plac był ogrodzony i prowadziła do niego utwardzona bitumiczna droga od strony ul. 1go Maja (zlikwidowana podczas budowy Galerii Victoria). Dziś teren nie jest ogrodzony i jest opustoszały. Prawdopodobnie na terenie poligonu dawniej znajdował się cmentarz żydowski, a w planach inwestora galerii miała powstać przebiegająca przez w/w teren droga łącząca ul. 1go Maja z ul. P. Wysockiego.