Most na Kamiennej (Bulwar Łazarkiewicza/targowisko)
Liceum Ogólnokształcące nr 2
Budynek nr 8

ul. Gimnazjalna

Dawniej

Kirchstrasse (1940), Schulstr. (1926), Kirchgasse (1745)

Wytyczona została jako droga dla pieszych na osi elewacji północnej kościoła ewangelickiego zapewne jeszcze w XVIII w. (jej niemiecka nazwa na mapie z około 1830 r. Kirchgasse). Poprzez kładkę nad Kamienną (Kirchen Steg), łączyła lewobrzeżny teren zabudowy Cieplic z wspomnianym kościołem. Nazwa Schulstrasse pojawiła się wraz z zbudowaniem w 1913 r. ewangelickiego gimnazjum (ul. Gimnazjalna 2).
Głównym elementem tej krótkiej i wąskiej ulicy jest duży budynek szkoły. Pozostałe, to kilka prostych domów ...
Głównym elementem tej krótkiej i wąskiej ulicy jest duży budynek szkoły. Pozostałe, to kilka prostych domów o charakterze podmiejskim, jednokondygnacyjnych, nakrytych dwuspadowymi dachami.

Zabudowa przy dzisiejszej ul. Wodnej i pl. Kombatantów.
    Widok na piekarnię, kościół i szkołę ewangelicką w Cieplicach.