Kamienica nr 38
Kamienica nr 2
Komenda Powiatowa Państwowej Straży Pożarnej

ul. Grota Roweckiego Stefana, gen.

Dawniej

Paulinenstrasse

Ulica Grota-Roweckiego nosiła pierwotnie nazwę Paulinenstrasse, prowadziła bowiem do huty Paulina (obecny Fakot). Paulina była córką Wilhelma Schmidta, fabrykanta, jednego z pierwszych akcjonariuszy wspomnianej huty.
W czasach polskich ulicę przemianowano początkowo na Pionierów, następnie na Marchlewskiego (Julian Marchlewski 1866-1925, publicysta i wydawca, działacz ruchu robotniczego, po 1918 roku związany z komunistami), a w 1991 roku otrzymała imię Stefana Roweckiego-"Grota" (1895-1944), generała, ...
W czasach polskich ulicę przemianowano początkowo na Pionierów, następnie na Marchlewskiego (Julian Marchlewski 1866-1925, publicysta i wydawca, działacz ruchu robotniczego, po 1918 roku związany z komunistami), a w 1991 roku otrzymała imię Stefana Roweckiego-"Grota" (1895-1944), generała, legionisty, komendanta Armii Krajowej. Za:

Komenda Okręgowa Policji w Nowej Soli.
    Dawna Paulinenstrasse dzisiejsza ul. Stefana Grota Roweckiego.