Dolina Szwajcarska

Park kieszonkowy

ul. Drzymały Michała

Dawniej

Siedlungsstraße / Dammannstraße

W roku 1930 ruszyła budowa osiedla w okolicy ul. Drzymały. Planowano wznieść siedemnaście budynków:
- dziewięć Hanghaus, z czego w roku 1930 wybudowano tylko jeden (obecnie ul. Drzymały 3), a budowę pozostałych zaniechano;
- osiem Reichshaus, z czego w roku 1930 wybudowano dwa: Laubenganghaus - tzw. Galeriowiec (obecnie ul. Drzymały 7-9) oraz Angestelltenhaus dla 18 rodzin urzędniczych (obecnie ul. Drzymały 4-6); planowana na rok 1931 budowa pozostałych sześciu budynków (dwa domy dla 45 rodzin ...
- osiem Reichshaus, z czego w roku 1930 wybudowano dwa: Laubenganghaus - tzw. Galeriowiec (obecnie ul. Drzymały 7-9) oraz Angestelltenhaus dla 18 rodzin urzędniczych (obecnie ul. Drzymały 4-6); planowana na rok 1931 budowa pozostałych sześciu budynków (dwa domy dla 45 rodzin każdy i cztery domy dla 18 rodzin każdy) została z nieznanych przyczyn wstrzymana.

Dawna pompownia przy ul. Świdnickiej w Wałbrzychu. Za pompownią ...