Szkoła Główna Handlowa, al. Niepodległości, Warszawa
Mmaciek: Zawsze gdy przejeżdżam obok lub oglądam zdjęcia tego gmachu, ta kopułka wzbudza we mnie śmiech. Przedziwna konstrukcja, która odbiera "dostojności" budynkowi uczelni wyższej, gdzie sama bryła jak najbardziej pasuje do funkcji.
piotrek3210: Czy ktoś wie, kiedy i dlaczego wszystkie domy wzdłuż Kopernika od skrzyżowania z Sienkiewicza w kierunku Strumykowej zostały rozebrane? Czy to była kwestia poszerzenia ulicy?
Kamienica nr 30, ul. Kłopotowskiego Ignacego ks., Warszawa
Danuta B.: Tu dziś cuda - szklana winda itp.
Budynek nr 8 (nie istnieje), ul. Sienkiewicza Henryka, Szczawno-Zdrój
moose: Zostawiłem celowo przez polską korespondencję.
Śluza (jez. Ustrych / rz. Łyna) (dawna), Łańsk
tomimaki: Śluzę odczepiłem od Jeziora Łańskiego a podczepiłem pod rzekę Łynę.

tomimaki

Historia sołectwa

Najstarsza nota źródłowa pochodzi z roku 1257.

Historia sołectwa:
Najstarsza nota źródłowa pochodzi z roku 1257. Wieś wówczas była lokowana na prawie średzkim, które stanowiło polską odmianę prawa magdeburskiego. Sołtys otrzymywał co trzeci fenig z kar sądowych, cztery wolne łany ziemi, karczmę, połowę młyna za czynsz roczny Chłopi - osadnicy otrzymali 6 lat "wolnizny" od czynszów i dziesięcin, po upływie 6-u lat mieli płacić czynsz i dziesięcinę roczną w dwu ratach w wysokści łącznej 1/4 grzywny srebra i 1 małdrat zboża od posiadanego łanu. Wieś znana była pod nazwą Usichsdorff.
21.V.1293 r. w dokumencie wystawionym przez Herborda Kwasa (Quas) jako świadek występował Stanisław z Idzikowic (Ysiksdorff).
W roku 1353 wieś Idzikowice (Usichsdorff) liczyła 49 łanów, allodium i była wsią rycerską. Sołtys posiadał dwa łany ziemi, Henryk Bosera allodium wielkości 3 1/2 łana, inni chłopi gospodarowali na 43 i 1/2 łanach czynszowych z których 10 coruntur i płacono za nie 1 i 1/2 grzywny i 2 skojce. W tym okresie czasu wieś świadczyła na rzecz książęcego grodu wNamysłowie 1 i 3/4 grzywny i 4 małdraty zboża. We wsi znajdował się też młyn.
W roku 1380 książe Konrad II oleśnicki nadał założonemu przez siebie klasztorowi obrządku słowiańskiego w Oleśnicy kościół w Przeczowie i dziesięciny ze wsi Jakubowice i Idzikowice. Bracia słowiańscy zostali wypędzeni z Pragi czeskiej.
W okresie wojen husyckich nie posiadamy źródłowych wiadomości o wsi.
Około roku 1592 ludność wsi zmieniła wyznanie na protestanckie. Brak jest wiadomości z tego okresu czasu o istnieniu kościoła we wsi. Niemniej wiemy, że w roku 1654, gdy rządowa komisja cesarska rewindykowała kościoły na rzecz katolików, we wsi nie istniał już kościół, niemniej protokół wspomina o uprzednim kościele, który był drewniany, posiadał wieżę. Został on zapewne zniszczony w czasie wojny 30 - letniej (1618 - 48).
Protokół powizytacyjny kościoła katolickiego z roku 16668/ podaje że we wsi Idzikowice chłopi posiadają 12 łanów uprawnej ziemi, a szkoła mieściła się w Wilkowie.
W roku 1790 wieś należała do rodziny V.Ohleni dzieliła się na Górne i Dolne Idzikowice. W Dolnych Idzikowicach mieścił się dwór, 2 budynki gospodarcze, 3 służebnych chłopów, 3 wolne ogrodnictwa i 11 służebnych ogrodnictw, 17 gospodarstw, mieszkał 1 tkacz lnu, był 1 folwark, karczma. Ogółem 22 dymy z 127 mieszkańcami i młyn wodny.
W Górnych Idzikowicach, które należały do hrabiego Siegrotha, a uprzednio do Ohlenów znajdował się dwór, mieszkania dwóch oficjantów, mieszkało 4 służebnych chłopów, były dwa ogrodnictwa, 10 łocarzy, 17 gospodarstw i kowal do kucia koni. We wsi znajdował się folwark, 23 dymy i 143 mieszkańców. We wsi były również dwa duże stawy.
Koło wsi znajdował się folwark z owczarnią zwany Dębowym Dworem.
W roku 1844 jak podaje Knie polska ludność nazywała wieś Kędzierzynem ( ? ). We wsi znajdowały się dwa folwarki, 1 wolne sołectwo, 44 domy, 379 mieszkańców (14 katol.), ewangelicka szkoła. Hodowano 1800 owiec. Stał młyn wodny. We wsi mieszkało 4 tkaczy lnu, kowal. Folwark Dębowy Dwór położony był ok. 2 km na płn. - zachód od wsi. Stojący dom dominalny z I połowy XIX w został zbudowany w 1880 roku.
W roku 1895 wieś liczyła 37 domów mieszkalnych, 423 mieszkańców (74 katolików), zaś w roku 1910, 263 mieszkańców.
W roku 1939 wieś posiadała 333 mieszkańców.

Opracowano