Przeprawa promowa Drogomil (nie istnieje)

Nenkersdorfer Fähre

Nie istnieje

Przeprawa promowa w Drogomilu (powiat nowosolski) funkcjonowała już w średniowieczu a część mieszkańców wsi zajmowała się wówczas przewoźnictwem. Przeprawa zaznaczona jest jeszcze na planie z 1913 roku a także 1936. Na tym ostatnim planie do przystani promowej na prawym brzegu Odry dociera odnoga kolejki folwarcznej majątku Siedlisko (Carolath). Ponieważ na drugim brzegu rzeki znajdowała się cukrownia przeprawa służyła m.in. do transportu buraków cukrowych. Dom obsługi promu znajdował się na lewym ...
Przeprawa promowa w Drogomilu (powiat nowosolski) funkcjonowała już w średniowieczu a część mieszkańców wsi zajmowała się wówczas przewoźnictwem. Przeprawa zaznaczona jest jeszcze na planie z 1913 roku a także 1936. Na tym ostatnim planie do przystani promowej na prawym brzegu Odry dociera odnoga kolejki folwarcznej majątku Siedlisko (Carolath). Ponieważ na drugim brzegu rzeki znajdowała się cukrownia przeprawa służyła m.in. do transportu buraków cukrowych. Dom obsługi promu znajdował się na lewym brzegu Odry – istnieje do dzisiaj, prawdopodobnie jako mieszkalny.

Przeprawa promowa w Dobromilu (powiat nowosolski) istniała już ...